Ana Sayfa » IT » 404 Not Found Hatası Nasıl Düzeltilir?

404 Not Found Hatası Nasıl Düzeltilir?

yazan: E-ticarete Dair
404 not found

404 not found (Sayfa Bulunamadı) hatası en yaygın web sitesi sorunları listesinin başında yer alıyor. Kullanıcılar herhangi bir sayfayı görüntülemek için bir linke tıkladığında gerekli bilgileri almak yerine 404 not found şeklinde bir hata ile karşılaşabilir. Bu hata ulaşılmak istenen sayfanın web sitesinde bulunmadığı anlamına gelir. Bir 404 sayfası e-ticaret siteleri için olumsuz bir durumdur. Kötü bir kullanıcı deneyimidir ve kullanıcıların 404 hata sayfasına yönlendirilme sıklığı, Google tarafından güvenilmez ya da düşük kaliteli olarak sınıflandırılmasına neden olur. 404 hata sayfası online sıralamanızı olumsuz yönde etkiler. Çünkü bir linke tıklayıp 404 hata sayfası ile karşılaşan ziyaretçiler büyük olasılıkla sayfadan geri dönmemek üzere ayrılır ve başka bir web sitesine gider. 

404 Not Found (Sayfa Bulunamadı) Hatası Nedir?

404 not found (Sayfa Bulunamadı) hatası, kullanıcıların bir web sitesinde erişmek istediği sayfanın sunucuda bulunmadığı anlamına gelen bir HTTP durum kodudur. HTTP iletişim protokolü hatasından kaynaklanmaktadır. E-ticaret sitelerinde silinen ürün ve içerik sayfalarında 404 not found hatasının çıkması çok sık karşılaşılan bir durumdur. Web sitelerinde iç ve dış olmak üzere iki tür bağlantı bulunur. Bu bağlantılar diğer sayfalara yönlendirme yapar ve sizin kontrolünüz altındadır. Web sitesinde yapılan değişikliklerde ve güncellemelerde linklemeler kontrol edilmelidir. 

404 Not Found Hatası Nasıl Tespit Edilir?

404 hatalarını düzeltmenin ilk adımı web sitenizdeki 404 hatalarının tamamını bulmaktır. İyi bir kullanıcı deneyimi için 404 hatalarını bulmanız ve düzeltmeniz gerekir. Hataları bulmanıza yardımcı olacak birçok araç vardır. Web sitenizdeki 404 hatalarını kontrol etmek, web sitenizdeki her 404 hatasını bulmak ve bu hataların neler olduğunu olduğunu tam olarak anlamak için bu araçları kullanmanız gerekir. Ayrıca, 404 hata sayfaları tekrar ortaya çıkabileceğinden düzenli olarak farklı araçlar kullanmalısınız. 404 hatalarını bu araçları kullanarak bulup düzeltmeniz sıralamanız üzerinde önemli bir etkisi olacaktır.

404 hata sayfalarını aşağıdaki toolları kullanarak kolay bir şekilde tespit edebilirsiniz:

  • Google Search Console

Google Search Console‘a girdikten sonra ‘Dizin Oluşturma’ altında Sayfa Sayısı’nı seçin ve ardından dizine eklenmeyen sayfaları bulmak için aşağı kaydırın. Bulunamadı (404) üzerine tıklayın.

  • Screaming Frog

Screaming Frog web sitesinden uygulamayı indirin. Tarama için web site adresinizi yazdıktan sonra sağda Overview sekmesinden Crawl Data başlığına gelince aşağı kaydırın. Sırasıyla Response Codes – Internal & External – Client Error (4xx) tıklayın ve hatalı sayfaları listeleyin. Ücretsiz hizmette sınırlı link taraması yaptığını unutmayın.

  • Bing Webmaster

Bing Webmaster’da hesap oluşturduktan sonra ‘SEO’ altında SEO Raporu’nu seçin ve “Http 400-499 hataları” altında listelenen 404 sayfalarına ulaşın.

  • W3C Link Checker

W3C Link Checker sitesinde sayfanın başındaki URL çubuğuna web adresini yazın ve Check butonuna tıklayın.

404 Not Found Hatası Nedenleri

404 not found hatası bir web sitesinde istenen kaynağın bulunamadığını gösteren özel bir sorundur. Bunlar çeşitli küçük sorunlardan dolayı olabileceği gibi ciddi sorunlardan da kaynaklanabilir.

404 hata sayfası birçok nedenden dolayı oluşur. En sık karşılaşılan nedenler:

  • Sayfanın yeniden adlandırılması
  • Kullanıcıların URL’i yanlış yazması
  • Sayfanın kaldırılması
  • Yönlendirmelerin yanlış yapılması

404 Not Found Hatası Nasıl Düzeltilir?

404 not found (Sayfa Bulunamadı) hata mesajı, web sitesi kullanıcılarına aramaya çalıştıkları web sitesinde hiçbir içerik bulunamadığını bildirir. E-ticaret sitelerinde kullanıcılar aradığı sayfayı bulamadığında 404 hata sayfası ile karşılaşması normaldir. Ancak 404 sayfasının bulunması mutlaka istenen bilginin hiç mevcut olmadığı anlamına gelmez. Çoğu durumda orijinal hatanın çözümü kolaylıkla bulunur ve ziyaretçi ilk başta aradığı web sayfasına hızlı bir şekilde yönlendirilebilir. Önemli olan kullanıcıların bu sayfalarla karşılaşmasını önlemek için hataları sürekli takip etmek ve hızlı bir şekilde düzeltmektir.

Peki 404 hata düzeltmesini tam olarak nasıl yapabilirsiniz?

1. Sayfayı Yönlendirmek

404 hata kodunu düzeltmenin en kolay ve basit yolu hatalı sayfayı başka bir sayfaya yönlendirmektir. Yönlendirmeyle web sitesi sunucunuza kullanıcıları hata sayfasından çalışan bir sayfaya yönlendirmesi talimatını verirsiniz. Böylece kullanıcılar hatalı sayfayla karşılaşmamış olur. Örneğin, kullanıcılar “/kampanyalar” URL’sine ulaşırken 404 hatasıyla karşılaşıyorsa sunucunuza kullanıcıları bu sayfa yerine “/kampanyalar-yaz” gibi hata olmayan bir sayfanın URL’sine yönlendirmesi talimatını verebilirsiniz. Bu şekilde kullanıcılar “/kampanyalar” sayfasına gitmeye çalışırken “/kampanyalar-yaz” sayfasına yönlendirilecek ve bir hata mesajı ile karşılaşmayacaktır.

301 ile hızlı şekilde yönlendirmeleri yapabilirsiniz. Yönlendirmeleri yaparken yönlendirdiğiniz sayfanın kullanıcıların gitmeye çalıştığı sayfayla ilgili olmasını unutmayın. Örneğin, “/kampanyalar” URL’sini “/hakkımızda” sayfasına yönlendirmeyin. Çünkü, kullanıcılar /kampanyalar sayfasına ulaşmayı beklerken neden hakkımızda sayfasında olduklarını anlamayabilirler.

2. 404 Not Found Sayfasında İyileştirme Yapmak

E-ticaret sitenizde özel olarak tasarlanmış bir hata sayfası ziyaretçilerin sitenizde kalmasına ve satın alma işlemi yapmasına yardımcı olabilir. Kullanıcılar ulaşmak istediği içeriği bulamadığı için hayal kırıklığına uğrayacaktır. Fakat, faydalı bir 404 sayfasına ulaşırsa web sitenizde kalmaya devam edebilir.

Aşağıdaki öneriler ile sayfanızda kişiselleştirme yaparak ve ekstra önlemler alarak ziyaretçilerin 404 kodunu gördükten hemen sonra sitenizden ayrılmalarını engelleyebilirsiniz:

  • Popüler Ürünleri Göstermek
  • Kampanyaları Göstermek
  • Kategori Sayfasına Yönlendirmek
  • Anasayfaya Yönlendirmek
  • Arama Butonu Eklemek
  • E-mail Adresi Almak

3. Linki Düzeltmek

Kullanıcılar sayfa bulunamadı hatasını, bu hataya referans veren bir link üzerinden bulabilirler. Bu linkler, kırık link (broken link) olarak adlandırılır. 404 sayfasına trafik gönderen kırık link web sitenizde bulunuyorsa ve düzenleme yapabiliyorsanız kırık linki kaynağında düzeltebilirsiniz. Düzeltme sonrasında kullanıcılar bu bağlantıya tıkladıklarında hata mesajı almayacak.

Bazı kırık linkler kontrol edemediğiniz kaynaklarda bulunur. Örneğin, başka bir şirketin web sitesinde sizin sitenize giden kırık bir link bulunabilir ya da başka birinin sosyal platformda yayınladığı gönderi web sitenizdeki kırık linklere bağlantı verebilir. Bu durumlarda ilgili linki güncelleyip güncelleyemeyeceklerini öğrenmek için bu web sitelerine ya da profilleri yöneten kişilere ulaşabilirsiniz. Kırık linki düzeltemezlerse hatalı URL’yi çalışan bir sayfaya yönlendirmeniz gerekir.

Bozuk linkleri bulmak ve düzeltmek için web sitenizi sürekli olarak takip etmeniz gerekir. Düzenli olarak yapacağınız kontrollerle bozuk sayfaların SEO’nuzun ve Google sıralamasını etkilemesini önleyebilirsiniz.

4. Silinen Sayfaları Geri Yüklemek

Bazen ziyaretçiler sizin sildiğiniz bir sayfaya ulaşmaya çalışır. Sayfa artık web sitenizde bulunmadığı için kullanıcıların karşısına 404 hatası çıkar. Silinen sayfayı geri yüklerseniz kullanıcılar 404 sayfası yerine gitmek istedikleri içeriğe ulaşırlar. Sildiğiniz içerik kullanıcıların ilgisini kaybetmediyse bu sayfayı tekrar yükleyebilirsiniz.

Sonuç

Google arama motorları çok sayıda 404 hatası olan bir site hakkında olumsuz bir izlenime sahip olur. Tarayıcılar, birçok isteğin 404 kodla karşılandığını belirledikten sonra sitenin çok iyi korunmadığını düşünür ve sıralamasını etkiler. Çok fazla 404 hata sayfası oluşuyorsa onu dizine eklemeyi durdurabilir. Bu şekilde sitenin ziyaretçi sayısında yüksek oranda düşüş olur. Web sitenizdeki bozuk bağlantılara sahip sayfaları tespit edip doğru yönlendirmeleri ya da iyileştirmeleri yapmanız gerekir. 404 hatalarınızı her zaman mümkün olan en kısa sürede düzeltin. Bu sayfalar, ziyaretçileriniz ve Google tarafından hoş karşılanmaz.

Benzer Yazılar