API, e-ticaret sektöründe yaygın olarak kullanılmaktadır. E-ticaret stratejilerini geliştirmede önemli rol oynar. E-ticaret API’leri, e-ticaret sisteminizin tamamındaki tüm sistemlerle etkileşim kurmanıza ve gerektiğinde müşteriye ilgili bilgileri görüntülemenize olanak tanır. API ile e-ticaret sitelerinde sıfırdan özellik oluşturmadan mevcut durumları birbirine bağlayarak çözüm sağlanır. Tekrarlayan görevleri otomatikleştirmek, işlemleri kolaylaştırmak ve farklı bilgi türlerini istemeyi ve göndermeyi kolaylaştırmak için kullanılabilir.
API Nedir?
İngilizce bir terim olan API, application program interface kelimelerinin kısaltmasıdır ve Türkçe karşılığında uygulama programı arabirimi anlamına gelir. API; farklı yazılım uygulamalarının iletişim kurmasını sağlamak ve veri alışverişinde bulunmak için bir dizi rutin, protokol ve araçtır. Temelde API’ler yazılım bileşenlerinin nasıl etkileşime girmesi gerektiğini belirtir. API, back-end sistemlerinizi birbirine bağlar ve front-end sistemleriniz için verileri kullanılabilir hale getirir. API’ler doğru tasarlanırsa yeni iş modelleri ve ürünler oluşturmada önemli bir rol oynar.
Uygulama geliştiricileri daha kolay, daha hızlı ve daha düşük maliyetli bir geliştirme sağlamak için mevcut kodu yeniden kullanmaya çalışır. Veritabanı kullanım kalıpları farklı uygulamalarda benzer olduğundan genellikle sıfırdan bir veritabanı oluşturarak uygulama geliştirmeye başlamazlar. Bu nedenle bir veritabanını her seferinde yeniden oluşturmak yerine bir kez oluşturup birden fazla uygulamada kullanırlar. Mevcut verilerin farklı uygulamalar için yeniden kullanılmasını sağlayan API’ler farklı servislerin birlikte çalışmasına olanak tanır.
API Çeşitleri
API’ler, herkese açık olabilir ya da sadece şirket içindeki bazı kişilere veya iş ortaklarına erişim sağlayabilir.
Genel olarak 3 çeşit API kullanılır:
- Open API: Herkesin kullanımına açıktır. API’lerin en çok kullanılan türüdür ancak e-ticaret sitelerinde çok az bir bölümü kullanılır.
- Partner API: Şirketler tarafından stratejik iş ortaklarına API erişimi sağlanmasıdır.
- Private API: Şirket içi kullanımlara uygundur. Belirli ortaklar veya müşteriler tarafından kullanılabilir. Bunları kullanmak için özel izne ihtiyaç vardır.
E-ticarette API Nasıl Çalışır?
E-ticaret API’leri Fabric API gibi dökümantasyon şeklinde yayınlanır. Bu belgede bağlantının nasıl yapılması gerektiği ve isteklerin ve verilerin nasıl aktarılması gerektiği açıklanmaktadır. E-ticarette en çok kullanılan iletişim yöntemleri REST API şemaları, GraphQL ve SOAP’tan oluşur.
Yukarıdaki yöntemler çalışırken aşağıdakiler gerçekleşir:
- İnternet üzerinden bağlantı kurulur.
- Güvenliği sağlamak için protokol etkinleştirildikten sonra istekte bulunan uygulama (istemci) neye ihtiyacı olduğunu açıklar: kullanıcı verileri, stok gibi.
- Yanıt veren uygulama (sunucu) bir durum koduyla (başarı veya hata) yanıt verir. Başarılı olursa veriler müşteriye iletilir.
Örnekle açıklamak gerekirse ayakkabı satan bir e-ticaret sitesi olsun. Bu e-ticaret sitesinde birden fazla alanda hizmetler ve işlemler olacaktır. Mobil uygulama, fiyatlandırma, mailing servisi, web sitesi platformu, reklam platformları gibi. Bu servislerin düzgün çalışması için birbirleriyle iletişim kurması gerekir. Mesela yeni bir kampanya başlattığınızda müşteriye bildirim gönderirsiniz. Müşteri telefonundaki bildirimi açıp sepetine ürün eklerken telefon görüşmesi yaparsa ürünleri satın alma işlemi kesintiye uğrar. Ama alışveriş sepeti terk edilmiş bir sepettir ve mailingi tetikleyen API aracılığıyla müşteriye bir e-mail gönderilir. Bu e-mail müşteriye sepetindeki ürünleri hatırlatacaktır. Müşteri maili alınca laptop gibi farklı bir cihazdan web sitenizi açıyor. Bu cihazda da sepetine eklediği ürünlere ulaşıyor ve satın alma işlemini gerçekleştiriyor.
Yukarıdaki örnekte tüm servisler birbirleriyle e-ticaret API’leri aracılığıyla iletişim kurdu. Mobil uygulama ve web sitesi sepeti ve ürünleri API aracılığıyla getirdi, mail ve anlık bildirimler de API’ler aracılığıyla gönderildi.
E-ticarette Neden API Kullanılır?
API’ler e-ticaret sitelerinde çok sayıda işlemi yerine getirerek çeşitli faydalar sağlar. Sistemlerin kusursuz entegrasyonunu kolaylaştırarak uyumlu ve verimli bir dijital ekosistem sunarlar. Sistemler arasında birlikte çalışabilirliği mümkün kılar ve hem müşteri deneyimini hem de iş verimliliğini artıran çok sayıda işlevi kolaylaştırır. Müşterilerin ürünleri kolaylıkla bulmasına yardımcı olur ve Amazon, Hepsiburada gibi pazar yerlerinde satış yapmayı sağlar.
API kullanmanın bazı faydalarına aşağıdaki maddelerden ulaşabilirsiniz:
1. Güvenlik
API kullanan sitelerde güvenlik artar. API’ler e-ticaret verilerini şifrelemeyle koruyarak ekstra bir güvenlik düzeyi sağlar. Sistemlerinizden talep edilen tüm veriler korunurken sizin ve müşterilerinizin de güvenliğini sağlar.
2. Hız
API’ler farklı yazılım bileşenlerini birbirine bağlar ve istekleri alıp talepleri göndererek birbirleriyle etkileşime girmelerini sağlar. Böylece e-ticaret sitesinin işlevselliğini genişleterek işinizi daha hızlı yapmanıza yardımcı olur ve bilgi paylaşımını kolaylaştırır. Ürün adı, fiyatı ve stok durumu ile ilgili bilgilere hızlı ulaşılması sağlanır.
3. Kolaylık
API’ler sitedeki ürünlerin ve ihtiyaçların büyümesinde kolaylık sağlar. Herhangi bir yeni sisteme bağlanmak için sadece birkaç satır kod yeterlidir.
4. Senkronizasyon
API entegrasyonu ile iş ihtiyaçlarınıza uygun bir platform hazırlamak için online sitenizin unsurlarını diğer uygulamalardan ve programlardan seçebilirsiniz. Böylece iş akışınız düzgün bir şekilde senkronize edilir. Entegrasyon ile verileri, kargolamayı ve çeşitli pazarlama hizmetlerini yönetmek için diğer firmaların yazılımlarına ve uygulamalarına bağlanılır.
5. Tekrar Kullanım
API’ler, platformlar ve uygulamalar arasında yeniden kullanılabilir. E-ticaret platformunuzu değiştirdiğinizde ya da yeni bir site daha açmak istediğinizde e-ticaret API’lerini platformlarda ve uygulamalarda tekrar kullanabilirsiniz. Böylece geliştirme süresi kısalarak developerlar ilgili projelere daha az zaman ayırır.
E-ticarette API Kullanımı
E-ticaret siteleri tek başlarına çalışmazlar, ancak birden fazla sistemin uyumlu bir şekilde birlikte çalışmasıyla işlevlerini yerine getirir. E-ticaret API’leri bu çeşitli sistemleri ve işlevleri birbirine bağlamak için yaygın olarak kullanılmaktadır. Geliştiricilerin sistemlerinin çeşitli işlevlerini doğrudan e-ticaret sitelerine entegre etmelerini sağlar. E-ticarette API’ler ürünlerin listelenmesinden kargolanmasına kadar birçok yerde kullanılır.
E-ticaret sitelerinde en çok kullanılan API’ler:
Ürün bilgisi: Ürün bilgisi API’leri her e-ticaret sitesinde kullanılır. Ürün bilgilerini alır ve müşterilere sunar. Ürün adı, özellikleri, fiyatı, görseller ve stok gibi bilgileri içerir.
Giriş (Login): Giriş API’si müşterilerinizin profilleri ve sepet ayrıntıları gibi hesap bilgilerine erişmenizi sağlar. Belirli bir müşterinin giriş yapıp yapmadığını kontrol etmek için kullanılabilir.
Sipariş: Sipariş API’lerinde e-ticaret sitesinden oluşturulan siparişler ile ilgili sipariş tarihleri, sipariş öğeleri, sipariş miktarları gibi detaylar bulunur. Siparişlerin aktarılmasını ve listelenmesini sağlar.
Envanter: Bu API ile ürünlerin envanter verilerini SKU, stok düzeyi ve depolama yeri gibi farklı kriterlere göre sıralayabilir ya da filtreleyebilirsiniz. Ayrıca stok miktarlarının toplu güncellemelerini de gerçekleştirebilirsiniz.
Ödeme: E-ticaret sitesi üzerinden ödeme yapılacaksa site ve işlemci arasında ödeme API’si kullanılır. Ödeme API’leri kredi kartları, banka kartları, BKM Express ya da seçtiğiniz diğer yöntemler gibi çeşitli kanallarla ihtiyaçların karşılanmasını sağlar.
Kargo: Kargo API’leri kargo firmalarının işlevlerini bir e-ticaret sitesine entegre eder. Kullanıcıların kolayca gönderi siparişleri oluşturmasına, gönderi etiketlerini yazdırmasına ve gönderileri takip etmesine olanak tanır. E-ticaret siparişlerini yerine getirme ve kargo sürecini otomatikleştirir.
Para birimi: Yurt dışına satış yapan e-ticaret sitelerinde çoklu para birimi API’leri ile anında para birimi çevrilir. Müşterilerin fiyatlara kendi tercih ettikleri para biriminde erişmesine olanak tanır.
Pazarlama: Müşterinin davranışlarına, geçmişine, bulunduğu konuma ve diğer kriterlere göre e-mail pazarlama fonksiyonlarını ve segmentasyonu otomatikleştirmek için pazarlama API’leri kullanılır.
Doğrulama: Bu API türü müşterilerin e-ticaret sitenize girdiği bilgileri doğrular. Adres ve TC no gibi bilgilerin doğrulaması yapılır.
Satış kanalı: Satış kanalı API’si müşterilerin ürünleri doğrudan satış kanalından sipariş etmelerine olanak tanır. Trendyol, Amazon ve N11 gibi satış kanallarına entegre olmayı sağlar.
Sosyal medya: Sosyal medya API’leri sosyal medya akışlarını doğrudan e-ticaret sitesine ve ürün sayfalarına aktarır. Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya kanallarından gelen yorumları e-ticaret sitenizde gösterebilirsiniz.
Sonuç
Günümüzde müşteriler markalarla canlı destek, mobil uygulamalar ve sosyal medya gibi birden fazla kanal aracılığıyla etkileşime giriyor. Sadece web sitesinden değil temas ettikleri her noktada ve kanalda kusursuz bir müşteri deneyimi bekliyorlar. API’ler bu farklı kanalları tek bir alışveriş sürecinde birbirine bağlayarak çok kanallı bir yaklaşıma olanak tanıyor.
API’ler, verileri pratik ve kullanılabilir iş zekasına dönüştürme kapasitesine sahiptir. E-ticaret sitelerinin doğru cihazda ve doğru zamanda doğru iletişimi nasıl gönderebileceğini bilir. API’ler alışveriş sepeti, ödemeler ve sipariş fonksiyonlarını çalıştırarak e-ticaret sitelerinde işlem yapılmasını sağlar. Operasyonların hızlanması, sitenin gelişmesi, satış kanallarının artması ve müşterilerin istediklerine kolaylıkla ulaşması gibi faydalar sağlayan güçlü bir araçtır. API’leri kişiselleştirerek web sitenizin içeriğini her müşterinin ve site ziyaretçisinin ihtiyaçlarını daha iyi karşılayacak şekilde düzenleyebilirsiniz.