Ana Sayfa » IT » Bug Nedir ve Nasıl Bulunur?

Bug Nedir ve Nasıl Bulunur?

yazan: E-ticarete Dair
Bug Nedir?

Yazılımlardan e-ticaret sitelerine ve mobil uygulamalara kadar her türlü dijital platformda bug ortaya çıkabilir ve buglar beklenmedik sorunlara sebep olabilir. Bu sorunlar, yazılımın kullanılmasını zorlaştırmayan küçük sorunlar olabileceği gibi sitenin performansı üzerinde geniş kapsamlı bir etkiye sahip büyük sorunlar da olabilir. Bug, küçük ya da büyük bir sorun olsa da mükemmel bir kullanıcı deneyimi için önceden tespit edilmeli ve düzeltilmelidir. Özellikle trafiği çok olan web sitelerinde hatanın neden olabileceği etki çok büyük olabilir.

Bug Nedir?

Bug, bir programın arızalanmasına neden olan yazılım ya da donanımdaki bir hata veya eksikliktir. Programcıların bir eylemi gerçekleştirmeyi çalışırken kodlamadaki yanlış uygulama nedeniyle kodun bu eyleme doğru şekilde uymamasından kaynaklanır. Bug, genellikle yazım hataları sonucunda ortaya çıkar. Yanlış yazılan bir harf, sayı ya da küçük kodlama hataları programın işlevinde önemli değişikliklere neden olabilir.

En yaygın web sitesi hataları:

Biçim hataları: Web sitelerindeki içeriğin yanlış hizalanması, görsellerin üst üste gelmesi ve eksik yazıların bulunması gibi hatalar kullanıcılarda olumsuz bir ilk izlenim oluşmasına sebep olur. 

Bozuk butonlar ve linkler: Kullanıcılar bir linke tıkladığında ilgili sayfanın açılmasını bekler ve sitede dolaşmaya devam etmek ister. Eğer buton çalışmazsa ya da link bozuksa kötü bir kullanıcı deneyimine neden olur ve kullanıcılar alışverişe güvenli bir şekilde devam edemeyeceğini düşünüp siteden ayrılır.

Bug Sorunu Neden Çözülmelidir?

E-ticaret siteleri farklı ürünlerin satışını yapabilir ve farklı tasarımlara sahip olabilir. Web sitelerindeki ürünlerin çeşidi ya da görsel unsurlar ne olursa olsun kullanıcılar tutarlı ve kusursuz bir deneyim yaşamak ister. Bu yüzden, web sitelerindeki sayfaların ve işlevlerin test edilip tespit edilen sorunların çözülmesi gerekir.

Bug, web sitesindeki bir sayfanın ya da ürünün performansını etkileyebileceği gibi sitenin tamamını da etkileyebilir. Yazılım beklendiği gibi çalışmazsa muhtemelen siteyi bütün olarak etkiler ve site çökebilir. Bug bir e-ticaret sitesindeki satışı, kullanıcılarla etkileşim kurmayı ve ürünleri doğru bir şekilde sunmayı bozabilir. Sepet sayfasındaki aksaklıklar, ödeme işleminin gerçekleştirilememesi ve sitedeki ürün fotoğraflarının bozuk çıkması gibi hatalar kullanıcıların sitenin güvenilmez olduğunu düşünüp siteyi terk etmesine sebep olur.

Bug Nasıl Bulunur?

E-ticaret sitenizde nasıl bug arayacağınızı bilmek onları önlemeye çalışmak için iyi bir başlangıçtır.

Yazılım hatalarını bulmak için iki tür test bulunur:

  1. İşlevsel testler: Sistem testi, arayüz testi, regresyon testi gibi testler.
  2. İşlevsel olmayan testler: Performans testi, güvenlik testi, uyumluluk testi ve yerelleştirme testi.

Bug Nasıl Çözülür?

E-ticaret siteniz en iyi uygulamalar kullanılarak oluşturulsa da mutlaka buglarla karşılaşırsınız. Bu buglar sitenizde hemen çözülmesi gereken bir sorundur, çünkü müşteri kaybetme riski içerir. Bug, düzeltmesi hatanın türüne ve görev kritikliğine bağlı olarak değişebilir. Hatanın büyüklüğü anında düzeltilip düzeltilmeyeceğini belirleyebilir. Geliştiriciler hatalarla olabildiğince hızlı ve etkili bir şekilde ilgilenmelidir. Öncelikli olarak sorunun bir yazılım güncellemesi, içerik güncellemesi veya başka bir nedenden dolayı olup olmadığı anlaşılmalıdır. Web sitenizi çok sayıda tarayıcı ve cihazda kontrol edin. Kontroller sonrası web sitenizin ön belleğini temizleyin. Güncelleme sonrasında web siteniz eski ve yeni sürümler arasında kalabilir ve sorun yaşayabilirsiniz.

Web sitenizde çıkan bilmediğiniz hataları düzeltmeniz mümkün olmayabilir. Bu yüzden, GitHub gibi entegre olmuş bir kontrol sistemi kullanarak mevcut hataların listesine ulaşabilir, önceliklendirme yapabilir ve bilgileri kaydedebilirsiniz.

Uygulamalardaki sorunlarının birkaç nedeni vardır ve bu sorunlar debugging adı verilen bir işlem kullanılarak bulunabilir ve çözülebilir:

Debugging (Hata Ayıklama)

Debugging, bir kod tabanındaki bir sorunu tespit etme ve düzeltme sürecidir. Hata ayıklama işleminin amacı programın tüm cihazlarda ve platformlarda uzun vadeli işlevselliğini sağlamaktır.

Hata ayıklama işlemi, kullanıcıların programın yürütülmesini durdurmasına, değişkenlerin değerlerini incelemesine ve programın satır satır incelenmesini sağlar. Böylece, yanlış kod ve veriler belirlenir ve programdaki hatalar keşfedilir. Hata ayıklayıcının en temel özelliği kodda kesme noktalarını belirleyip bir durumun ne zaman ve nasıl değiştiğini anlamaya yardımcı olmasıdır.

Bug Nasıl Önlenir?

Bug türüne ve nerede çıkacağına bağlı olarak bugları önlemenin birden çok yolu vardır.

Geliştirme Süreci

Agile ve DevOps gibi iyi bir yazılım geliştirme sürecinin kullanılması bugların çıkmasını önleyebilir. Bu geliştirme metodolojilerinde kalite testi bulunur.

Yazılım Testi

Programcılar, erken ve sık test yaparak hataların kullanıcılara ulaşmasını önleyebilir. 

Sonuç

Buglar web sitelerinin en beklenmedik yerlerinde bulunabilir ve bu da bir web sitesinde başarısızlığa sebep olabilir. Başarısızlığı önlemek için web siteniz için profesyonel test hizmetleri almanız gerekir. Düzeltilmemiş hataların sayısı arttıkça bir hatanın önceden tespit edilip edilmediğini anlamak zorlaşır. Hataları ne kadar erken keşfederseniz o kadar iyi olur. Önemli sorunları bulmayı geciktirmeyin ve hataları bulur bulmaz düzeltin.

Benzer Yazılar