Ana Sayfa » IT » Hosting Nedir ve Neden Kullanılır?

Hosting Nedir ve Neden Kullanılır?

yazan: E-ticarete Dair
hosting

Hosting, başkalarının web sitenizi internette görüntülemesine izin veren bir hizmettir. Web sitenize her yerden erişim için size alan sunar. Kullanıcılar, web sitenizi görüntülemek istediğinde web sitenizin adresini tarayıcılarına yazmaları yeterli olacaktır.

Hosting Nedir?

Hosting, bir veya daha fazla web sitesinin barındırılması ve bakımı için depolama kaynağının sağlanmasıdır. Web hosting ya da website hosting olarak da adlandırılabilir.

Sunucu, web sitenizin her zaman görüntülenebilir olması için kesintisiz çalışacak bir bilgisayara bağlanır. Hosting, sunucuyu her türlü saldırıdan aktif olarak korurken çalışır durumda tutar.

Hosting Nasıl Çalışır?

Hosting firması, tüm dosyalarınızı bir sunucuda saklar ve bir tarayıcı alan adınızı yazdığında site dosyalarının gönderilmesini sağlar. Web hosting hizmeti için ödeme yaptığınızda internette depolama alanı kiralamış olursunuz.

Web sitelerinin tümü sunucu adı verilen özel bilgisayarlarda saklanır. Kullanıcılar internet üzerinden web sitenize ulaşmak istediğinde tarayıcılarına web site adresinizi yazması gerekir. Kullanıcı istekleri sunuculara gönderilir ve sunucular kullanıcı isteklerine yanıt verir. Bu şekilde web sitenizin saklandığı sunucuya bağlanılır ve web siteniz görüntülenir.

Hosting Türleri Nelerdir?

Aşağıda farklı web hosting türleri bulunmaktadır:

1. Paylaşımlı Hosting

Paylaşımlı hosting, en yaygın kullanılan hosting türüdür ve küçük firmaların ilk tercihidir. Web siteleri aynı sunucuda barındırılır ve tüm kaynaklarını paylaşırlar. Kodlama bilmenize gerek yoktur ve oldukça düşük maliyetlidir.

2. Dedicated Server Hosting

Dedicated Server türü hizmet aldığınızda web sitesinin depolandığı sunucu üzerinde tam kontrole sahip olursunuz. Tüm kaynaklar kontrolünüzdedir ve güvenlik en üst düzeydedir.

3. VPS Hosting

VPS, ‘Virtual Private Server’ kelimelerinin kısaltmasıdır ve ‘Sanal Özel Sunucu’ anlamına gelir. Hem paylaşılan hem de özel barındırma ortamı sağlar. Size özel bellek ile size özel sunucu alanına sahip olursunuz. VPS, paylaşılan hostinge göre daha güvenlidir. Orta ölçekli firmalar için uygun bir tercih olabilir.

4. Bulut Sunucu

Bulut sunucu kullandığınızda web siteniz sunucudaki teknik sorunlardan etkilenmez ve hiçbir zaman siteye erişim problemi olmaz. Bu yüzden oldukça güvenilir bir çözümdür.

5. WordPress Hosting

WordPress sunucusu, WordPress site sahipleri için oluşturulmuş ve özel olarak yapılandırılmıştır. Siteniz için çeşitli uygulama ve ücretsiz temalardan yararlanma imkanı verir. Wordpress fonksiyonlarında sürekli güncelleme yapıldığından sitenin yavaşlaması ya da eklentilerin çalışmasıyla ilgili sorun yaşamazsınız.

Hosting Hizmetlerinin Temel Özellikleri Nelerdir?

Web siteniz için kullanacağınız sunucu hizmetleri fiyata göre değişen çeşitli özellikler sunar. İhtiyaçlarınıza göre çözüm üreten bir hizmetten yararlanarak paketinizi belirlemelisiniz. 

Bu hizmetler genellikle aşağıdaki özellikleri sunmaktadır:

1. Alan Adı

Web sitelerinin bir alan adına ihtiyacı vardır. Alan adı sistemi, kullanıcıların bir web sitesini bulmak için kullandıkları adı, bir bilgisayarın o web sitesini bulmak için kullandığı IP adresiyle eşleştirir. Alan adları yıllık olarak kaydedilir ve yenilenir. Hosting firmaları, kaydınızın korunmasına yardımcı olmak için genellikle alan adınızda otomatik yenilemeyi ayarlar.

2. E-mail

Profesyonel web sitelerinde alan adlarıyla ilişkili e-mail hesapları bulunur. Web sunucunuzun e-mail alma ve gönderme hizmetinde özelleştirilebilir mail adresi, otomatik yanıtlayıcılar, webmail arayüzü, yönlendirme ve virüs kontrolü özellikleri olur.

3. Disk Alanı

Web sitenizi oluşturmak ve büyütmek için depolama alanına ihtiyacınız vardır. Disk alanında tüm web sayfalarının içeriği depolanır.

4. Trafik Alanı

Trafik alanı, web sitenize gelen toplam sayfa görüntüleme sayısını ifade eder. Aylık olarak belirli bir trafik alanı ile planın sınırlarını aşmadan sitenizin sağlayacağı maksimum veri aktarımı miktarına sahip olursunuz. Veri aktarım limitini aştığınız takdirde web siteniz geçici olarak kapanabilir.

5. Güvenlik

Güvenlik hizmeti, web sitenizde yapılan işlemleri şifreleyerek verilerinizin güvenliğini sağlayan SSL sertifikası sunar. Ayrıca çok sayıda ekstra güvenlik özelliği ile web siteniz siber saldırılara karşı 7/24 korunur.

6. Kontrol Paneli

Web sitenizi teknik bilgiye gerek duymadan profesyonel olarak yönetmeniz için ihtiyacınız olan her şeye kontrol panelinden ulaşırsınız. Panelde bulunan kullanıma hazır özellikler ile web sitenizi hemen oluşturmaya başlayabilirsiniz. Tema kurma, güncelleme ve yedekleme gibi işlemler yapabilir ve web sitesi istatistiklerine ulaşabilirsiniz.

7. Teknik Destek

7/24 teknik desteğe sahip olmak çok önemlidir. Her zaman ulaşılabilen teknik destek, telefon ya da canlı chat yoluyla müşteri sorunlarına hızlı yanıt verir.

Sonuç

Güvenilir ve yüksek performanslı web hostingi başarılı bir web sitesinin çok önemli bir parçasıdır. Hostingin web sitenizle ilgili tüm bilgileri sağlama hizmeti bulunduğundan sitenizin online ortamda çalışmasını sağlar. Siteniz onsuz online olamaz. Web hostingi ayrıca sunucu bakımı, yazılım ve donanımı güncel tutma, sorun giderme ve daha birçok şeyden sorumludur. 

Benzer Yazılar