URL, bir kullanıcının bilgisayarına internette bir web sitesini nerede bulacağını söyleyen bir web adresidir. Genellikle kısadırlar, açıklayıcıdırlar ve alakalı anahtar kelimeler içerirler. Internetteki her sayfanın kendi URL’si vardır. Kullanıcılar sitenize ulaşmak için tarayıcılarına URL adresinizi yazacaktır ve Google gibi arama motorlarının sayfalarınızı alaka düzeyi açısından dizine eklemek için de URL adresinizi kullanacaktır. URL’lerin e-ticaretteki en önemli yönü arama motoru performansını önemli ölçüde etkilemesidir.
URL Nedir?
İngilizce bir terim olan URL, Uniform Resource Locator kelimelerinin kısaltmasıdır ve Türkçe karşılığında Tekdüzen Kaynak Bulucu anlamına gelir. Belirli bir web sitesinin, dosyanın veya sayfanın internetteki konumunu ifade eder. Internette bilgi ararken gitmeye çalıştığınız adres URL’dir. Örneğin adres çubuğunuza https://www.eticaretedair.com/bilgi-islem/url-nedir-ve-seo-uyumlu-url-nasil-olusturulur/ yazarsanız web tarayıcınız sizi bu yazıya yönlendirecektir. Ancak sadece https://www.eticaretedair.com/ adresini girerseniz E-ticarete Dair ana sayfasına yönlendirilirsiniz.
URL Yapısı
Her URL’de birden fazla önemli kısım bulunur ve URL’nizin bileşenleri sitenizin güvenliğini ve SEO‘sunu etkiler. İyi yapılandırılmış URL’ler sitenin içeriğini ayrıntılı olarak anlatır ve kullanıcıya sitede ne bulacağına dair bilgi verir.
Uygun ve kullanıcı dostu bir URL’de aşağıdaki unsurlar olmalıdır:
Protokol: http:// veya https:// şeklindedir ve tarayıcınıza web sitesini barındıran sunucu ile nasıl iletişim kurması gerektiğini söyler. Modern web tarayıcılarında protokolü yazmanıza gerek yoktur, bunu kendi doldurur.
Alan Adı (Domain): Alan adı web sitesinin adıdır ve sadece markaya aittir. Eğer sonuna başka bir şey eklenmezse genellikle ana sayfaya yönlendirir. Alan adında web sitesinin adı ve ardından .com, .org, .net ve .gov gibi uzantılardan oluşan TLD (Üst Seviye Alan Adı) bulunur. Kendi web sitenizi oluştururken o siteye vereceğiniz adı dikkatlice düşünmelisiniz. URL’nin ne kadar akılda kalıcı olacağını ve bir adres çubuğuna yazıldığında nasıl okunacağını kontrol etmelisiniz.
Dosya Yolu (Path): Web sitesinin klasör yapısında web sayfasının hangi alt klasörde olduğunu gösterir.
Web Sayfası: Burası URL’nin son kısmıdır ve gitmek istediğiniz sayfadır. Sayfanın gerçek dosya adıdır.
URL’ler içerisinde birçok bileşen bulunduğundan karmaşık bir yapısı vardır. Bu yüzden URL yapısının temellerini çok iyi anlamak gerekir. Bu şekilde siteniz için mümkün olan düzenlemeleri nasıl yapacağınızı bilirsiniz.
URL Neden Önemlidir?
İyi bir URL yapısına sahip olmak, kullanıcıların sitenizde kolayca gezinebilmesini sağlamak ve arama motorlarında iyi bir sıralama elde etmek açısından önemlidir.
Başarılı bir URL aşağıdaki avantajları sağlar:
- Arama motoru dostu URL’ler bir sıralama faktörüdür ve bu nedenle sitenizin arama sonuçlarında nerede bulunduğunu etkiler.
- Kullanıcıların sitenizde gezinmesini kolaylaştırır ve bu da SEO’nuzu iyileştirebilir.
- Arama motoru tarayıcıları, URL’leri aracılığıyla sayfalar arasında bağlantı kurarak web siteniz için daha da fazla SEO sağlar.
- Hem kullanıcılar hem de arama motorları web sitesinin açılış sayfasının neyle ilgili olduğunu kolayca anlayabilirler.
SEO Dostu URL Nasıl Olmalıdır?
URL’ler, arama motorlarının web sitelerini sıralamak için kullandığı faktörlerden biridir. URL’leriniz ne kadar iyi ve alakalı olursa arama motoru sonuç sayfalarında (SERP) o kadar üst sıralarda yer alırsınız. Dolayısıyla, web sitenizin SEO’sunu geliştirmek istiyorsanız URL’lerinizin olabildiğince arama motorlarının ihtiyaçlarına göre ayarlandığından emin olun. Ayrıca Google, SEO ile ilgili kuralları sıklıkla değiştirdiğinden algoritma güncellemelerini yakından takip etmek sıralamanızı korumanızı sağlayacaktır.
SEO dostu URL aşağıdaki özelliklere göre oluşturulmalıdır:
1. Anahtar Kelimeler
Web sitenizdeki SEO için optimize edilmiş her sayfada bu sayfalara ait anahtar kelimeler bulunur. Bu anahtar kelimeleri URL adresine eklemek Google’a sayfanızın ne hakkında olduğunu gösterir. Bu şekilde kullanıcılar belirli kelimeleri aradığında size ulaşabilir.
2. Anahtar Kelime Yoğunluğu
URL’nizde anahtar kelime kullanmak faydalı olsa da URL’nizi aklınıza gelebilecek tüm anahtar kelimelerle doldurmak uygun değildir. Bu, Google’ın “black hat” taktiği olarak adlandırdığı bir şeydir ve Google’dan ceza alınmasına neden olabilir.
3. Uzunluk
URL’i kısa tutmanız daha profesyonel görünmenizi sağlar. Uzun ve karmaşık URL’ler web sitelerinin okunmasını zorlaştırır. Çoğu URL, varsayılan URL olarak otomatik olarak sayfa ya da yazı başlığını kullanır. Ancak bazen başlık, URL için gereksiz derecede uzun bir karakter sıralaması olabilir. URL ne kadar kısa olursa o kadar iyidir, kısa URL’ler de daha üst sıralarda yer alma eğilimindedir.
4. Uygun Karakterler
Bir URL adresi herhangi bir özel karakter veya büyük harf içermemelidir. Özel karakterler ve semboller bozuk bağlantı sorunlarına neden olabileceğinden SEO uygulamalarının güvenli olmayan bölgesine aittir. Örneğin, köşeli parantez ( [ ) ve yüzde işareti ( % ) URL’lerde kullanmaktan kaçınmanız gereken güvenli olmayan karakterlerden bazılarıdır. Özel karakterler, kullanıcılar ve arama motorları için URL’lerin okunmasını da zorlaştırır. Bu nedenle URL’leri SEO uygulamalarıyla daha uyumlu hale getirerek güvenli bölgede kalmak için URL’lerinizden tüm özel karakterleri kaldırın. Büyük harf, soru ve ünlem işaretleri yerine sadece küçük harf kullanımını tercih etmelisiniz. Bu şekilde URL’leri hem arama motoru botları hem de kullanıcılar daha kolay hatırlayabilir.
5. Sayfa İçeriği Uyumu
SEO başarısı için en iyi URL yapısı URL’nizin web sitesindeki içerikle uyumlu olmasıdır. URL’niz arama motoru tarayıcılarının incelediği ilk şeylerden biridir. Web sitenizin sayfa URL’lerini sayfa içindeki içeriği açıklayacak şekilde oluşturun. URL’niz ve sayfa içeriğiniz aynı arama amacına sahip olmalıdır. Bu şekilde kullanıcı deneyiminiz gelişir ve tıklama oranlarınız artar.
6. Kelimeleri Kısa Çizgiyle Ayırma
En iyi SEO uygulamaları kelimeler arasında diğer özel karakterler yerine sadece kısa çizgi kullanır. Çünkü kısa çizgilerin URL’lerin okunabilirliğini artırma olasılığı daha yüksektir. Ayrıca kullanıcı deneyimini geliştiren pratikte kullanımı daha yaygındır. Bu nedenle URL’lerinizi daha SEO dostu hale getirmek için kısa çizgi kullanın.
7. HTTPS Kullanımı
HTTPS, HTTP protokolünün güvenli sürümüdür. SSL (Güvenli Giriş Katmanı), tarayıcınız ile web sitesi arasındaki iletişimi şifreler, böylece hackerlar dataya ulaşsalar bile okuyamazlar. HTTPS, web sitenizi daha güvenilir hale getirdiği için kullanıcılar kredi kartı bilgileri, adresleri ve telefon numaralarıyla alışveriş yaparken kendilerini daha rahat hissederler. HTTPS aynı zamanda bir Google sıralama sinyalidir ve SSL’li web sitelerini tercih eder. Chrome tarayıcısında URL çubuğundaki kilit simgesi o web sitesinin güvenli bir bağlantıya sahip olup olmadığını gösterir.
8. Klasör Sayısı
İyi bir optimize edilmiş URL’nin fazladan klasörleri olmamalıdır. Web sitenizin yapısı ne kadar düz olursa o kadar iyidir. SEO dostu URL’ler için az sayıda klasör kullanmak web sitenizin SERP için daha üst sıralarda yer almasına yardımcı olacak ve kullanıcıları web sitenizi ziyaret etmeye teşvik edecektir. URL’lerin önemli bir özelliği kullanılabilirliktir.
Sonuç
E-ticaret sitelerinde uygun bir URL yapısı hem SEO açısından hem de kullanıcı açısından çok önemlidir. Basit ve SEO dostu URL’ler müşterilerinizin sitenizde kolayca gezinmesine yardımcı olur ve arama motoru botlarının siteyi düzgün şekilde dizine eklemesini sağlar. URL’nizin adresinizin tam olarak nasıl görünmesini ve hangi anahtar kelimeleri içermesini istediğinizi düşünmelisiniz. URL’ler web sitenizin kimliğidir ve optimize edildiklerinde web sitenizin trafiğini artırmanıza yardımcı olabilirler. Kısa ve anlamlı URL’ler aramada daha iyi performans gösterir, daha güvenilir görünür ve paylaşımı kolaylaştırır.