Web site hızı, teknolojik olarak üstün web sitesi tasarımlarının odak noktasıdır ve online işletmelerin başarısındaki en önemli faktördür. Çünkü, kullanıcıların web siteniz hakkındaki ilk izlenimlerinden biri sitenin yüklenme süresidir. Ne kadar hızlı yüklenirse o kadar mutlu olurlar. Yavaş yükleme süreleri web sitenizin ziyaretçileri için oldukça sinir bozucudur ve onları web sitenizden uzaklaştırır. E-ticaret siteniz üzerinde son derece olumsuz bir etkiye sahip olabilirler. Kullanıcılarınıza en iyi deneyimi sunmak için sitenizin mümkün olduğunca hızlı çalışmasını sağlamalısınız.
Web Site Hızı Nedir?
Web site hızı, web sayfalarının web sitesi sunucularından indirildiği ve istekte bulunan web tarayıcısında görüntülendiği süreyi ifade eder. Sayfa yükleme süresi, bağlantıya tıklama ile istekte bulunan tarayıcının web sayfasındaki tüm içeriği görüntüleme arasındaki süredir. İçeriğin miktarı ve türü, verinin kat ettiği mesafe, bağlantı türü, cihaz, işletim sistemi ve tarayıcı gibi birçok faktör belirli bir sayfanın hızını etkiler.
Web Site Hızı Neden Önemlidir?
Günümüzün Internet kullanıcıları hızlı cevaplar ve çözümler arıyor. Bu nedenle web sitelerinin olabildiğince hızlı olması beklenir. Web siteniz ne kadar hızlı yüklenirse potansiyel bir müşteriye o kadar hızlı görünecektir. Web sitesi ziyaretçisinin sıkılarak sayfadan ayrılma ve sorununa başka bir çözüm arama şansı daha hızlı yükleme süresi ile azalır. Kullanıcılarınızın web sitenizde mümkün olduğunca fazla zaman geçirmesi için web sayfanız üç saniye içinde yüklenmelidir.
Bir web sitesinin yüklenmesi çok uzun sürerse kullanıcıların hayal kırıklığına uğraması ve siteyi terk etmesi muhtemeldir. Ayrıca sayfa hızı arama motoru sıralamasında da önemli bir faktördür. Daha hızlı bir sayfanın arama sonuçlarında daha yavaş bir sayfaya göre daha üst sıralarda yer alma olasılığı daha yüksektir. Sayfa hızını optimize etmek yalnızca sıralamanızı iyileştirmekle kalmaz aynı zamanda kullanıcılarınız için daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlar.
Web Site Hızı E-ticaret Başarısını Nasıl Etkiler?
Web site hızının kullanıcı deneyimi, SEO, reklamlar ve dönüşüm oranları üzerinde büyük etkisi vardır.
1. Dönüşüm Oranı
E-ticaret sitelerinin ortak hedefi dönüşümlerdir. Web site hızı, web site dönüşüm oranlarını doğrudan etkiler. Hızlı bir web sitesinden daha yüksek oranda dönüşüm sağlanır. Kullanıcılar web site ziyareti sırasında yeterince hızlı ilerleyemezlerse başka siteye geçerler.
2. SEO Sıralaması ve Web Site Hızı
Web site hızı, web sitenizin Google arama sonuçlarındaki konumunu belirleyen en önemli sıralama faktörlerinden biridir. Google gibi arama motorları web sitenizi organik arama sıralamalarında nerede sıralayacağını belirlerken çok çeşitli faktörler kullanır. Mobil yükleme hızı bu faktörlerin en önemlilerinden biridir.
3. Google Reklamları
Google, reklamlarınızı rakip firmaların reklamlarıyla karşılaştırırken açılış sayfası performansını dikkate alınır. Açılış sayfanızın yüklenme süresi yavaşsa reklamlarınız gerektiği kadar gösterilemez ve tıklamalar olması gerekenden daha pahalı olur. Web sitesinin hızındaki iyileştirmeler, Adwords puanlarının artmasına ve tıklama maliyetlerinin düşmesini sağlar.
4. Kullanıcı Deneyimi
Web site hızı kullanıcıların istedikleri içeriğe ne kadar sürede ulaşacağını belirler. Web sitesi ziyaretçilerini alışveriş yapan müşterilere dönüştürmek büyük ölçüde olumlu bir müşteri izlenimi geliştirmeye bağlıdır. Yüklenmesi ya da sayfalar arasında dolaşmanın zor olduğu bir sitede çıkış oranı yüksek olacaktır.
Web Site Hızı Nasıl Ölçülür?
Web sitesi sahipleri web sayfalarını analiz etmek ve sayfa hızını engelleyen sorunları çözmek için çeşitli ücretsiz ve ücretli testleri kullanır.
Google PageSpeed Insights web site hızını ölçer ve nasıl artıracağınıza dair değerli bilgiler sunarak detaylı rapor hazırlar. Google PageSpeed Insights, web sitenizin performansını kontrol etmek için doğru ve güvenilir bir araç olsa da tek web site hızı ölçen araç değildir. GTMetrix, WebPageTest ve Pingdom gibi diğer araçlar Google PageSpeed Insights’a bazı alternatiflerdir.
Farklı araçlar farklı sorunları tanımlar ve farklı performans parametrelerini ve göstergelerini farklı tarayıcılardan farklı şekillerde test eder. Ancak, ilerlemenizi daha iyi izlemek için iyileştirmeler yaparken tek bir araca bağlı kalmanız daha doğru olacaktır.
Web Site Hızı Nasıl Yükseltilir?
Bir web sitesine trafik çekmek ve ziyaretçileri elde tutmak için web sitesi performansını iyileştirmek zorunludur. Web sitenizde yapacağınız küçük bir iyileştirme bile firmanız üzerinde olumlu bir etki sağlayabilir.
Buradan bir web sitesini daha hızlı hale getirmek için atılacak bazı adımlara ulaşabilirsiniz:
1. Görsel Optimizasyonu
Görseller ya da videolar uygun şekilde boyutlandırılmamış ya da optimize edilmemişse web sitenizin performansını önemli ölçüde yavaşlatabilir. Büyük dosyaların indirilmesi küçük dosyalardan daha uzun sürer. Sayfa yükleme süresi olarak da bilinen web sayfası yükleme süresi sunucudan istekte bulunan tarayıcıya indirilen içerik kaynaklarının toplam boyutuna da bağlıdır.
Ne yapmalı?
- Harici sitelerden mümkün olduğunca az öğe yükleyin.
- Görüntü sayısını minimumda tutun. Gereksiz resimlerden, videolardan vb. kaçının.
- Çeşitli toollar kullanarak görüntüleri sıkıştırın.
- Görüntüleri harici bir sunucuya aktarın.
- Görüntülerin genişliğini ve yüksekliğini belirtin (aksi takdirde tarayıcı tarafından hesaplanacaktır).
- JPG’leri kalitenin yüksek önceliğe sahip olduğu ve yükleme öncesinde görüntü değişikliklerinin gerekli olmadığı durumlarda kullanın.
- GIF’leri yalnızca küçük veya basit görüntüler için kullanın ve BMP’lerden veya TIFF’lerden kaçının.
- SVG simgelerini kullanın.
- jQuery eklentisi Lazy Load kullanarak görüntüleme alanı dışındaki tüm resimlerin yüklenmesini geciktirin.
2. Önbellek
Web site hızını düşüren faktörlerden biri de önbelleğe alma mekanizmasının olmamasıdır. İyi kurulmuş bir önbelleğin web site hızına katkısı büyüktür. İçerik, önbelleğe alındığında sunucudan her erişimde talep edilmesi gerekmez ve daha hızlı yüklenir. Web sunucusu da daha az istek işleyeceğinden rahatlamış olur.
Ne yapmalı?
- Ziyaretçinin tarayıcısını önbellek olarak kullanın.
- Ters proxy sunucusu kurarak önbellek olarak kullanın.
- Önbelleğe alma yazılımlarını kullanın.
3. HTML – CSS – Javascript
Kullanıcılar web sitenizi aradığında tarayıcılar sunucunuzdaki HTML dosyasını ister ve içerdiği CSS formatına göre görüntüler. JavaScript öğeleri için de durum aynıdır. Dosyalar büyüdükçe okunması gereken daha fazla kod olacağından görüntüleme süresi uzayacaktır.
Ne yapmalı?
- HTML’i yalnızca CSS ile mümkün olmayan bilgiler için kullanın.
- CSS ve JavaScript için ayrı dosyalar kullanın.
- Kod dosyalarını birleştirin ve sıkıştırın.
- Yeni programlama tekniği WebAssembly’yi kullanın.
4. Eklentiler
Her web sitesinde üçüncü taraflarca önerilen belirli özellikleri kullanmak için çok sayıda eklenti bulunur. Ne kadar çok eklenti kurulursa bunları çalıştırmak için de o kadar fazla kaynağa ihtiyaç duyulur. Bu yüzden web sitesi daha yavaş çalışır. Ayrıca güvenlik sorunları da ortaya çıkabilir.
Ne yapmalı?
- Tüm eklentileri kontrol edin, gereksiz olanları silin.
- Çok sayıda komut dosyası ve stil yükleyenleri silin.
- Her sayfa için veritabanı sorgusu oluşturan eklentileri silin.
- Harici API’lere istekte bulunanları silin.
5. Web Yazı Tipleri
Web yazı tipleri web tasarımında oldukça popülerdir. Ancak web yazı tiplerini kullanmanın sayfa yükleme hızı üzerinde olumsuz bir etkisi vardır. Web yazı tipleri dış kaynaklara ek HTTP istekleri ekler.
Ne yapmalı?
- Modern tarayıcılar için modern biçimleri kullanın.
- Yalnızca sayfada kullanılan karakter kümelerini dahil edin.
- Yalnızca ihtiyacınız olan stilleri seçin.
6. Sıkıştırma
Dosyalarınız ne kadar küçük olursa sayfalarınız o kadar hızlı yüklenir. Dosyaları sıkıştırmak yükleme sürelerini azaltmanın en kolay yollarından biridir.
Ne yapmalı?
- Dosyaları Gzip formatında sıkıştırın.
7. Hosting
Web siteniz için kullandığınız hosting firmasının ve seçtiğiniz planın web site performansı üzerinde çok büyük etkisi vardır. Bazı web sitelerinde karşılaşılan durum sunucunun kapasitesinden tasarruf etmek isteyip en ucuz planı kullanmalarıdır. Bu tür düşük maliyetli çözümler hızlı büyümeye uygun değildir.
Ne yapmalı?
- Sınırsız web alanı ve trafik ile esnek çözümlere ulaşın.
- Kullanıcılarınızın olduğu bölgeye yakın veri merkezine sahip hosting firması seçin.
- Kullanıcılarınız farklı ülkelerdeyse CDN kullanın.
8. 301 Yönlendirme
301 yönlendirmeleri, bir kullanıcıyı bir URL’den diğerine yönlendirmek için ve bir sayfa silindiğinde veya taşındığında kullanılır. Yönlendirmeleri kullanmak kötü bir uygulama değildir ancak bir sayfanın yüklenme süresini artırabilir.
Ne yapmalı?
- Mümkün olduğu kadar az yönlendirme yapın.
- Dahili yönlendirmelerden kaçının.
9. Tema
Web sitenizin teması tasarım haricinde site üzerinde önemli bir etkisi vardır. Düşük maliyetli, çok fonksiyonlu ve az performanslı temalar karşınıza çıkabilir. Seçeceğiniz temanın sayfaların yüklenmesi süresinde çok fazla etkisi vardır. Bu yüzden size başarı sağlayacak bir tema seçmeniz gerekir.
Ne yapmalı?
- Responsive tasarımı bulunan tema seçin.
- Gereksiz çok fazla kod içeren tema seçmeyin.
- Temaya ait yorumları okuyun.
- Temanın kaç kişi tarafından kullanıldığına ulaşın.
Sonuç
Web sitesi performansını düzenli olarak geliştirirseniz ziyaretçilerinizin web sitenizde daha fazla zaman geçireceğini ve yalnızca tek bir sayfa görüntülendikten sonra kaybolmakla kalmayıp birden çok sayfa açacağını göreceksiniz.
Aşağıdaki gibi basit ama etkili bir web sitesi hız optimizasyonu yaklaşımı uygulayın:
- Dönüşüm, görünürlük ve kullanılabilirliği dikkate alarak web sitesi başarısının temel faktörlerini kontrol edin ve değerlendirin.
- Web sitenizin hızını test edin ve bu üç faktöre göre en çok dikkat edilmesi gereken sayfalara ve özelliklere öncelik verin.
- Geliştirmelere hızı en çok düşüren kısımlardan başlayın ve dönüşüm başarınızı en çok etkileyen sayfalara odaklanın.
Sayfa hızını artırmanın bir süreç olduğunu unutmayın. Bunu bir kerede yapamazsınız. Bu iyileştirme fırsatlarını gözden geçirmek için biraz zaman ayırın ve bir deneyin. Ve sonra denemeye devam edin!