E-bülten üyelik formu, e-mail pazarlama stratejisinin ilk adımıdır. Yeni web sitesi ziyaretçilerini e-mail bülteninize abone olmaya teşvik etmek için güçlü bir araçtır. Eğer e-ticaret sitenizde e-mail pazarlamayı kullanıyorsanız, sitenizde veri toplamak için bir bülten kayıt formunun olması gerekir. E-bülten kayıt formları, yeni olası satışları yakalamanın ve genel satışlarınızı artırmanın etkili bir yoludur.
E-bülten Üyelik Formu Nedir?
E-bülten üyelik formu, bir ziyaretçinin e-mail adresini almak için kullanılan bir formdur. Yeni üye kazanımı ve bu üyelerle mail yoluyla iletişim kurmak için potansiyel müşterilerin e-mail adreslerini kaydetmesini sağlar. Müşteri abone olduğunda, onları mail listenize ekleyebilir ve onlara istediğiniz haber bültenlerini göndermeye başlayabilirsiniz.
Bülten kayıt formları farklı şekil ve boyutlarda olabilir. Ne tür formatta olursa olsun hedefleri potansiyel abonelere ulaşmaktır. Hedef kitlenize göre e-bülten kayıt formlarını oluşturmak, kullanıcılarınızla uzun dönem ilişki kurmanın en iyi yollarından biridir.
Neden E-bülten Üyelik Formu Oluşturulmalı?
Başarılı bir e-mail listesi, üyelerin sürekli alışveriş yapan müşteri grubuna girmesini sağlar. Etkileyici bir e-bülten kayıt formu, mail listesini arttırmanın en düşük maliyetli ve en kolay yoludur.
İyi hazırlanmış ve indirim sunan bir e-bülten kayıt formu ile üye sayınız artar ve değerli data toplarsınız. E-bülten üyelik formu kullanarak kullanıcıların kişisel bilgilerini ve e-mail adreslerini kaydetmesini sağlayabilirsiniz. Müşterilerinizi topladığınız data sayesinde segmentasyon yapabilir ve hedeflediğiniz kişilere istediğiniz mailleri gönderebilirsiniz.
E-bülten Üyelik Formunun Sitedeki Yeri
E-bülten üyelik formuna kayıt oluşturan kişi sayısında, formun sitede gösterim yerinin etkisi büyüktür.
Başarılı bir e-bülten formu için marka kimliğinize en uygun formatı seçmelisiniz. Sitenize göre uyarlayıp hazırladıktan sonra belirlediğiniz yere eklemeniz gerekir.
Aşağıdaki e-bülten formlarını inceleyerek ihtiyacınıza uygun olan formu belirleyebilirsiniz:
1. Pop-up (Açılır Pencere) E-bülten Üyelik Formu
E-bülten formlarında en çok kullanılan model pop-up modelidir. Kullanıcılar web sitesinde belirli bir süre geçirdiğinde ya da sayfaya ilk geldiğinde pop-up gösterilir.
Eğer kullanıcı siteyi ilk defa ziyaret ediyorsa, siteye gelir gelmez e-bülten formu çıktığında hemen üyelik oluşturmak istemez. Siteyi inceleyip ürünler ya da hizmete dair bilgi almak isterse formu doldurmayı tercih edecektir. Bu yüzden formu belli bir süre sitede vakit geçiren ya da siteden çıkış yaparken göstermek daha doğru olacaktır.
Gap’in ana sayfasında açılan e-bülten kayıt formu
2. Sayfaya Gömülü E-bülten Üyelik Formu
E-bülten landing page hazırlamak, kullanıcıların dikkatini e-bülten formuna çekmenin en kolay yoludur. Kullanıcılar bu sayfada sadece Üye Ol butonuna odaklandıkları için dikkati dağılmadan kayıt işlemini gerçekleştirecektir.
İKSV’nın e-bülten üyelik form sayfası
3. Sabit E-bülten Formu
Form footera (sayfanın altına) eklenir ve sabit olarak orada kalır.
Ayakkabı Dünyası E-bülten Formu
E-Bülten Formu Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Doğru formatta e-bülten formu hazırlanması üye kazanımı için yeterli değildir. E-bülten formunu hazırlarken aşağıdaki maddeleri uygulayabilirsiniz:
1. E-bülten kayıt formu kısa ve doldurulması kolay olmalı
E-bülten kayıt formunda zorunlu alanlar mümkün olduğunca kısa tutulmalı. İhtiyaç duyulan, kullanıcıların e-mail adresi olduğu için sadece bu alanı doldurmaları yeterli olacaktır. Segmente edilecek data toplamaya çalışıyorsanız cinsiyet ve doğum tarihi gibi bilgileri isteğe bağlı yapabilirsiniz.
Formu doldurma aşamasında kullanıcıya mesaj açıkça gösterilmeli, okunması kolay ve kısa cümleler kullanılmalı. Bu şekilde kullanıcının Üye Ol butonunu tıklaması kolaylaşacaktır.
Yukarıdaki örnekte Camper’ın E-Bülten Aboneliği kayıt aşaması oldukça kısa ve anlaşılır.
2. Form doldurulduktan sonra onay maili gönderilmeli
Kullanıcılar e-bülten formuna kayıt yaptırdıktan sonra işlemin başarılı olup olmadığını merak edebilir. Kayıt sonrası onay maili göndererek kullanıcının sitenize güven duymasını sağlarsınız.
Media Markt onay e-maili
3. E-bülten formunun tasarımı dikkat çekici olmalı
E-bülten formu sade ve anlaşılır olmalı, ancak tasarımsal olarak da güzel görünmeli. Etkileyici ürün görselleri ve dikkat çekici renkler kullanarak form dizaynı oluşturulabilir.
Avon’un e-bülten üyelik form sayfası
4. Etkili bir CTA butonu olmalı
Harekete geçirici mesajlar (CTA), ziyaretçilerinizi e-bülten abonelerine dönüştürmek için en kritik unsurlardır. Anlaşılır, doğru mesajı veren ve dikkat çekici renklere sahip bir CTA butonu tıklanmayı kolaylaştırır.
Sütaş, yeşil üzerine beyaz yazı kullanarak Kayıt Ol butonunun dikkat çekmesini sağlamış.
5. İndirim kuponu içermeli
Tasarımsal ve içerik olarak kusursuz e-bülten formları üyelik kaydı için yeterli değildir. Kullanıcılar, siz onlara cazip bir şey sağlamadığınız sürece size e-mail adreslerini vermek istemeyebilirler. E-bülten formunu dolduracak kullanıcı formu okurken üyelik fırsatı ve indirim oranı gibi cezbedici unsurlar arar.
E-bülten formunda ‘Üye ol %15 indirim kuponu kazan’ gibi fırsatlar sunulması e-ticaret sitelerinde oldukça popülerdir. Sitenize gelen ziyaretçilerin e-bülteninize üye olmasını istiyorsanız mutlaka indirim fırsatı sunmalısınız.
Kiehl’s sunulan fırsatlardan bahsederek kullanıcının ilgisini çekiyor.
6. Şeffaflık
E-bülten üyelik formunda topladığınız datayı ne amaçla kullanacağınızı belirtmeniz gerekir. Formun altına kısa bir mesajla kullanıcıda güven oluşturacak cümleler ekleyebilirsiniz.
Sonuç
E-bülten üyelik formlarının kullanıcıları e-mail adreslerini göndermeye ikna etmesi ve haber bültenlerinizi açmaları için onları heyecanlandırması gerekir. Kötü bir e-bülten kayıt formu ve süreci, kullanıcıları uzaklaştırabilir, e-mail adreslerini vermelerini engelleyebilir ve kötü bir marka deneyimi yaşamalarına sebep olabilir.
E-bülten formlarının çalışıp çalışmadığını A/B Test yaparak kontrol edebilirsiniz. Farklı form çeşitleri deneyerek ve tasarımsal değişiklikler yaparak en uygun formu bulabilirsiniz. Fikir olması açısından kendi maillerinizden hangi e-bültene üyeliğiniz olduğuna bakın. Bunlara neden üyelik oluşturmuştunuz? İndirim oranı ya da yeni kampanyaları takip etme fırsatı sizi üyeliğe ikna etmiş olabilir.