Ana Sayfa » DİJİTAL PAZARLAMA » Google Ads Kampanya Kurulumu Nasıl Yapılır?

Google Ads Kampanya Kurulumu Nasıl Yapılır?

yazan: E-ticarete Dair
Google Ads Kampanya Kurulumu

Google Ads kampanya kurulumunu doğru bir şekilde yaparsanız web sitenize daha nitelikli trafik alırsınız. Google Ads kampanyası, web sitenize alakalı trafik çekebilen, daha fazla olası satış elde etmeye  ve potansiyel müşteriler bulmanıza yardımcı olabilecek değerli bir dijital pazarlama stratejisidir. Ancak etkili bir Google Ads kampanyası başlatmak zor olabilir. Belirli kriterleri hedeflemek ve Google Ads kampanya kurulumunu oluşturmaya yönelik tüm süreçleri sürekli analiz etmek elde etmek istediğiniz sonuca ulaşmayı kolaylaştırır.

Google Ads Kampanya Kurulumu

Google Ads kampanya kurulumunu oluşturmaya yönelik tüm adımları buradan inceleyebilirsiniz:

1. Google Ads Hesabı

Öncelikle ads.google.com üzerinden hesabınıza giriş yapmanız gerekir. Bir hesabınız yoksa sayfanın sağ üst köşesindeki ‘Hemen başlayın’ı tıklayın. Bu hesapta kullanacağınız Google Hesabı ile giriş yaparak yeni bir hesap oluşturabilirsiniz.

2. Google Ads Kampanya Oluşturma

Google Ads hesabının ana sayfasında çıkan + Yeni kampanya üzerine tıklayın ve kampanyanızı oluşturmaya başlayın.

3. Hedef Seçimi

Kampanyanızı oluşturmaya başlamadan önce aşağıdaki hedeflerden birini seçmeniz gerekir. Hedef seçmek istemezseniz sağda en altta bulunan ‘Hedef kılavuzu olmadan bir seçenek oluşturun’u seçerek ilerleyebilirsiniz.

Kampanya hedefleri, Google Ads kampanyanızı daha iyi yönetmenize yardımcı olur. 

Kampanya hedeflerinin amaçlarını buradan inceleyebilirsiniz:

Satış: Teklif verme ve bütçeleme stratejilerinizde, potansiyel müşterilerden gelen tıklamaları artırmayı amaçlar.

Potansiyel müşteriler: Kitle hedefleme, uzantılar ve reklamlarla ilgili iyileştirmeleri amaçlar.

Web sitesi trafiği: Tıklamaları artırabilecek, dinamik olarak oluşturulmuş başlıklar, uzantılar ve teklif verme stratejileri oluşturmanızı amaçlar.

Ürün ve markayı değerlendirme: Etkileşimi artırmaya yardımcı olan otomatik teklif verme ve görsel olarak ilgi çekici reklamlar oluşturmayı amaçlar.

Marka bilinirliği ve erişim: Daha fazla görüntüleme sağlamak için ilgi çekici görsel reklamlar ve teklif verme stratejileri oluşturmayı amaçlar.

Uygulama tanıtımı: Teklif stratejilerinde, tıklamaları ve potansiyel olarak uygulama indirmelerini artırmayı amaçlar.

Yerel mağaza ziyaretleri ve tanıtımlar: Mağaza ziyaretlerini amaçlar.

4. Google Ads Kampanya Türü

Hedefinizi seçtikten sonra kampanya türünü seçmeniz gerekir.

Kampanya hedefinize göre seçebileceğiniz kampanya türleri:

HedefKampanya Türleri
SatışArama Ağı, Görüntülü Reklam Ağı, Alışveriş
Potansiyel müşterilerArama Ağı, Görüntülü Reklam Ağı, Alışveriş, Video
Web sitesi trafiğiArama Ağı, Görüntülü Reklam Ağı, Alışveriş, Video
Ürün ve markayı değerlendirmeGörüntülü Reklam Ağı, Video
Marka bilinirliği ve erişimGörüntülü Reklam Ağı, Video
Uygulama tanıtımıUygulama

Kampanya türlerinin ne işe yaradığını buradan inceleyebilirsiniz:

Arama Ağı

Arama ağı reklamları, kampanya türleri arasında en popüleridir. Teklif verdiğiniz anahtar kelime ile kullanıcın yaptığı arama sorgusunun eşleşmesiyle arama sonuç sayfasında reklamlar kullanıcının karşısına çıkar. 

Arama ağı reklamları satışları, site trafiğini ve potansiyel müşterileri artırmaya yardımcı olur. Sadece tıklama oldukça ödeme yaparsınız, bu yüzden uygun maliyetlidir ve dönüşüm oranı yüksektir.

Görüntülü Reklam Ağı

Görüntülü reklam ağı; görsel reklamınızı anahtar kelimelere, konulara, ilgi alanlarına ve konumlara göre ilgili sitelerde kullanıcılara gösterir. Marka bilinirliği sağlamaya, web sitesi trafiği artırmaya ve potansiyel müşteri kazanmaya yardımcı olur.

Alışveriş

Alışveriş kampanyası ürün resmine, başlığına ve fiyata odaklanır. Web site trafiği ve ürün satışı artırmayı hedefler. Kampanya yönetimi oldukça basittir ve yüksek dönüşüm oranları sağlar.

Video

Video kampanya türü ile, Youtube ve tüm Google Görüntülü Reklam Ağı’nda reklamlarınız gösterilir. Video kampanyası oluşturmak ve yönetmek çok kolaydır. Marka farkındalığı sağlar ve web site trafiğini artırmaya yardımcı olur.

Uygulama

Uygulama kampanyası, uygulamaları tanıtmak ve uygulama trafiğini artırmak için oluşturulur. Google Oyun Mağazası, Youtube, AdMob ve Görüntülü Reklam Ağı gösterim yerleridir. Uygulama indirme sayısını artırmayı hedefler.

5. Google Ads Kampanya Adı

Kampanyalarınıza doğru ve planlı adlandırma yapmak, hesap düzenini ve yapısını büyük ölçüde korur. Tamamen kampanyanın içeriğini anlamaya yönelik bir kampanya adı Google Ads hesabını yönetmeyi kolaylaştırır. Bilgisayar çantası ile ilgili bir kampanya hazırlıyorsanız kampanyanın adını Bilgisayar çantası yapmak oldukça pratik olur.

6. Google Ads Kampanya Ayarları

Konumlar

Coğrafi konum hedefleme, reklamlarınızın sadece sizin belirttiğiniz yerdeki müşterilere gösterilmesini sağlayan bir yere göre hedefleme biçimidir. Bu şekilde, bütçenizi doğru yerlere harcarsınız. Coğrafi hedeflemenin en önemli nedeni, ürünlerinizi satın alabilecek bir bölgede bulunmayan müşteriler için bütçenizi boşa harcamaktan kaçınmanızdır. 

Google Ads’de Yer Hedefleme Nasıl Kurulur?

Google Ads’de coğrafi konum hedefleme için kampanyayı seçin, Ayarlar sekmesini tıklayın ve Konumlar bölümüne gidin.

Arama çubuğuna tıklayarak istediğiniz konumu yazmaya başlayabilirsiniz. Açılır menüden ilgili eşleşmelere ve tahmini kullanıcı sayısını belirten erişim bilgilerine ulaşabilirsiniz.

Gelişmiş aramayı tıklarsanız birden fazla konumu toplu olarak hedefleme ve hedef daraltma seçeneklerine ulaşırsınız

Diller

Dil hedefleme, reklamları o dilde oluşturduğunuz varsayılarak, kullanıcının ayarlarındaki dile bağlı olarak Google Ads reklamlarının farklı dillerde görünmesine olanak tanır. Reklam metniniz, hedef kitlenizin kullandığı dilde görünmüyorsa, reklamınızın etkili olma olasılığı düşüktür. 

Google Ads, eğer isterseniz tüm dilleri hedeflemenize olanak tanır. Böylece reklamınız birden fazla dil konuşan kullanıcılara ulaşabilir. Mesela Fransa’da yaşıyorsunuz, Fransızca biliyorsunuz ve Google’ı Türkçe kullanıyorsunuz. Google’a Fransızca arama kelimelerini yazdığınızda reklam veren dil hedeflemeyi sadece Fransızca seçerse reklamlar karşınıza çıkmayacaktır. Eğer tüm dilleri hedeflerse reklamlar karşınıza çıkar.

Hedef Kitleler

Kampanyaların performansını ve satışları artırmak için gelişmiş kitle hedefleme kullanılır. Aşağıdaki hedefleme ya da gözlem ayarlarını kullanarak kampanyanıza kitle segmenti ekleyebilirsiniz.

Diğer Ayarlar

Reklam Zaman Planlaması

Reklam zaman planlaması, reklamlarınızın gösterildiği günleri ve her gün için başlangıç/bitiş saatlerini ayarlamanızı sağlar. Çalışma saatleri ve bütçe gibi faktörlere bağlı olarak tercih edilen bir kampanya ayarıdır.

Reklam zaman planlaması kullanmak için önemli bir nedeniniz yoksa bu ayar default (Tüm gün) olarak kalabilir. Reklam zaman planlaması yapmak, reklamlarınızın erişimini sınırlar. 

Başlangıç ve Bitiş Tarihleri

Kampanyanızın yayınlanmaya başlama tarihini aşağıdaki alandan düzenleyebilirsiniz.

Kampanyanızın hemen başlamasını istiyorsanız default olarak bırakabilir ve bitiş tarihini ayarlayabilirsiniz. Bitiş tarihi belli değilse Yok olarak bırakabilirsiniz.

Cihazlar

Cihaz hedefleme, reklamlarınızın hangi cihazlarda (Bilgisayarlar, cep telefonları, tabletler) gösterileceğini seçmenizi sağlar. 

Cihaz hedefleme ile Görüntülü ve Video reklamları için daha detaylı özelliklerden yararlanabilirsiniz. Mesela, sadece IOS kullanan kullanıcıları hedefleyebilir, bazı cihaz modellerini hariç tutabilir ve sadece Turkcell kullanıcıları seçebilirsiniz.

İçerik Hariç Tutma

İçerik hariç tutma, görüntülü reklam kampanyalarınız için içeriğinizin hangi sitelerde gösterilmeyeceğini belirler. 

7. Bütçe ve Teklif Verme

Bütçe

Kampanyanızın her gün harcamasını istediğiniz miktarı bütçe ayarından belirleyebilirsiniz. Kullanımı oldukça basittir. Ayda ne kadarlık bir yatırım yapıyorsanız bu miktarı reklamlarınızın yayınlanacağı gün sayısına bölün. Örneğin, 30000 TL aylık bütçeniz ve reklamlarınız her gün yayında olacak. 30000 / 30 = 1000 TL sizin günlük bütçeniz olacaktır.

Teklif Verme

Kampanyalar için teklif verme stratejisi, aşağıdaki teklif verme bölümünden ayarlanır. Belirlediğiniz hedefe göre teklif stratejisi seçmeniz gerekir.

Manuel ve Otomatik olmak üzere iki tür teklif stratejisi kategorisi vardır:

Manuel teklif: Manuel teklif stratejisi size tam kontrol sağlar. Google’a her anahtar kelime için ödemeye hazır olduğunuz maksimum tutarı söylersiniz. Bu, her tıklama için ödenecek tutardır.

Otomatik teklif: Otomatik teklif stratejisi ile teklifleriniz Google tarafından belirlenir. Maliyet durumunu kontrol etmek için verileri takip etmeniz gerekir.

8. Reklam Grubu

Google Ads kampanyasının önemli bir diğer adımı da reklam grupları oluşturmaktır. Reklam grupları, anahtar kelimelerin gruplandırılmış halidir. Önce anahtar kelimeleri belirleyip sonra bunları reklam grupları halinde düzenlemek kolay ve hızlı bir yöntemdir.

9. Reklamlar

Reklam gruplarını oluşturduktan sonra bu gruplara ait reklam yazmanız gerekir. Google Ads kampanyası oluşturmanın en önemli aşamasıdır. Potansiyel müşterileri reklamınızı tıklamaya ve satın alma işlemini gerçekleştirmeye güçlü bir reklamla ikna etmelisiniz.

Sonuç

Google Ads kampanya kurulumu için yukarıdaki strateji ve bilgileri kullandığınızda başarılı bir Google Reklam kampanyası oluşturabilirsiniz. Kampanyanın başarısız olması, üzerinde biraz daha çalışılması ve bazı değişikliklerin yapılması gerektiğini gösterir. Kampanyalarınızda yeni özellikler deneyerek, farklı avantajlara odaklanarak ve sonuçları devamlı takip ederek reklamınızın daha iyi performans göstermesini sağlayabilirsiniz.

Benzer Yazılar