Google Ads teklif stratejileri, belirli anahtar kelimeler için teklif vermenize izin veren ileri düzey bir reklamcılık sistemidir. Google Ads üzerindeki açık artırmalarda nasıl teklif vereceğinizi seçmenize yardımcı olan planlardır.
Teklif, Google Ads kampanyasındaki belirli bir anahtar kelimeye tek bir tıklama için harcamak istediğiniz para miktarıdır. Bu teklifler, reklamlarınızın arama sonuçlarında nerede çıkacağını belirler.
Google Ads Teklif Stratejileri Neden Önemlidir?
Doğru Google Ads teklif türünü seçmek ve teklifleri ayarlamak için uygun bir strateji uygulamak, reklam maliyetlerinizi düşürmek için çok önemlidir. Google Ads teklif stratejileri, kampanya yönetiminde hızlı bir şekilde ihtiyacınız olan sonuçları elde etmenize yardımcı olabilir.
İyi bir teklif verme stratejisiyle, maliyetleri düşürmeye yardımcı olan daha alakalı ve ilgi çekici reklamlar geliştirebilirsiniz. Bu şekilde daha ucuz tıklamalar ve daha fazla dönüşüm elde edersiniz. Reklam sıralamanız da zamanla iyileşir.
Google Ads Teklif Stratejileri Nasıl Belirlenir?
Teklif stratejileri, Google Ads kampanyalarının sonucunu ve dönüşümleri etkilediğinden, ihtiyaçlarınız için hedeflerinize aynı zamanda bütçenize bağlı olarak en iyisini seçmeniz gerekir.
Farklı reklam kampanyalarının farklı hedefleri olacaktır. Bu yüzden, Google’ın farklı reklamcılık hedefleri için optimize edilmiş çok sayıda teklif stratejisi bulunur.
Peki, her bir hedef için en iyi teklif stratejisi hangisidir?
Dönüşüm artırma: Dönüşüm izlemeyi kurun ve Dönüşümleri Artırma, Dönüşüm Değerini Artırma veya Hedef EBM’ye odaklanın.
Web site trafiği: GTBM veya TBM kampanyasıyla tıklamaları artırın.
Marka bilinirliğini artırmak: Mesajınızı mümkün olduğunca çok kişiye ulaştırmak için Google Görüntülü Reklam Ağı ve YouTube’da gBGBM teklifini kullanın.
Video görüntülemelerini artırmak: Mesajınızla daha fazla hedef kitlenize ulaşmak için GBM veya BGBM teklifini deneyin.
Google Ads Teklif Stratejileri
Google Ads, reklamlarınız için teklif belirlemenize yardımcı olacak çeşitli teklif stratejileri sunar. Bazı teklif stratejileri daha fazla tıklama almanıza yardımcı olur, bazıları gösterimlere, bazıları ise dönüşümlere odaklanır. Tıklama, gösterim, dönüşüm ya da görüntüleme elde etmeye odaklanmanıza bağlı olarak farklı kampanya türlerine göre uyarlanırlar.
Manuel Teklif
Manuel teklif verme ile, Google’a reklamınıza yapılan tıklama başına ödemek istediğiniz maksimum tutarı belirlersiniz.
Otomatik Teklif
Google Ads otomatik teklif ile reklamın tıklama ya da dönüşüm alma olasılığına göre tekliflerinizi sizin yerinize ayarlamak için otomatik kurallar kullanır.
Akıllı Teklif
Akıllı teklif, reklamcılığı daha kolay ve verimli hale getiren bir teklif sürecidir. Bazı süreçler otomatiktir ve makine öğrenimini kullanarak reklamlardan daha yüksek oranda dönüşüm almanızı sağlar. Akıllı teklifi kullanan algoritmalar, sonuçları optimize etmek ve kampanyayı yöneten kişiye zaman kazandırmak için gerekli işlemleri gerçekleştirir.
Google Ads Teklif Stratejisi Türleri
Google Ads’de farklı hedefleriniz için kullanabileceğiniz 11 farklı teklif türü bulunmaktadır:
1. Manuel TBM (Manual CPC): Manuel Tıklama Başına Maliyet, basit bir manuel teklif verme stratejisidir. Teklifleri farklı reklam grupları için ya da anahtar kelime düzeyinde siz belirlersiniz ve teklifleriniz üzerinde tam kontrole sahip olursunuz.
2. GTBM (ECPC): Geliştirilmiş Tıklama Başına Maliyet teklifi, dönüşümleri en üst düzeye çıkarmaya çalışmak için manuel tekliflerinizi otomatik olarak ayarlayan teklif stratejisidir.
3. Tıklamaları Artırma (Maximize Clicks): Tekliflerinizi otomatik olarak bütçeniz dahilinde mümkün olan en fazla tıklamayı almanıza yardımcı olacak şekilde ayarlar. Olabildiğince çok trafik almayı hedefleyen kampanyalar için uygundur.
4. EBM (CPA): İşlem başına maliyet hedefi, akıllı teklif stratejisidir ve belirlediğiniz işlem başına maliyet (EBM) hedefinde ya da altında dönüşümleri optimize etmeyi amaçlar.
EBM = Kampanya Maliyeti / Dönüşümler
5. BGBM (CPM): Bin Gösterim Başına Maliyet gösterimlerle ilgilidir. 1.000 gösterimden sonra biriken hedef teklifler belirlemenize olanak tanır. Bu seçenek, Google’ın Görüntülü Reklam Ağı (GDN) kampanyaları ve YouTube kampanyaları için kullanılabilir.
6. gBGBM (vCPM): Görüntülenebilir Bin Gösterim Başına Maliyet, yalnızca Görüntülü Reklam Ağı ve Youtube kampanyalarında kullanılan bir manuel teklif verme stratejisidir. Reklamınızın bir kullanıcı tarafından görüntülendiği her 1.000 gösterim için istediğiniz teklifleri belirleyebilirsiniz.
7. GBM (CPV): Görüntüleme Başına Maliyet teklifinde “görüntüleme”, birinin reklamınızın en az 30 saniyesini izlemesi ya da harekete geçirici mesajınızla etkileşime geçmeye karar vermesidir. Bu teklif, yalnızca Google Ads’de video reklamcılığı içindir.
8. Dönüşümleri Artırma (Maximize Conversions): Dönüşümleri artırma, bütçenizi harcarken kampanyanız için en fazla dönüşümü almanıza yardımcı olacak teklifleri Akıllı Teklif stratejisi ile otomatik olarak ayarlar.
9. Dönüşüm Değerini Artırma (Maximize Conversion Value): Kampanyalarınızın toplam dönüşüm değerini kendi bütçeniz dahilinde en üst düzeye çıkarmayı hedefler ve Akıllı Teklif stratejisini kullanır.
10. ROAS: Reklam Harcama Getirisi Hedefi, Google Ads’in tekliflerinizi, reklam harcamanızdan elde etmek istediğiniz getiriye dayalı olarak dönüşüm değerini en üst düzeye çıkaracak şekilde ayarlayacağı akıllı teklif stratejisidir.
Hedef ROAS (%) = Satış / Reklam Harcaması x 100
11. Hedef Gösterim Payı (Target Impression Share): Bu strateji yalnızca Arama kampanyalarında kullanılabilir. Hedef gösterim payı stratejisi ile hedef tıklamalar ya da dönüşümler değil, arama sonuçlarında konum hedeflemektir. Marka görünürlüğünü artırmayı hedefleyen kampanyalar için uygundur.
Sonuç
Google Ads teklif stratejilerini yönetmek zordur. Karmaşık seçeneklerin ve zor ayarların bulunmasının yanında sizden daha büyük bir pazarlama bütçesine sahip olabilecek rakiplere karşı teklif vermek zorunda kalırsınız.
Öncelikle e-ticaret sitenizde gerçekleştirmek istediğiniz kısa ve uzun vadeli hedefleri belirleyin. Bunları belirlediğinizde, teklif verme konusunda yardımcı stratejilerden yararlanarak kampanya hedeflerinizle uyumlu hale getirin.