Google görüntülü reklam ağı kampanyası, büyük bir erişime sahiptir ve ürünlerinizi ya da markanızı ilgili ya da ilgilenme potansiyeli olan çok sayıda kullanıcıya tanıtır. Hedefleme seçenekleri ve kitleye ulaşma konusunda çeşitli özellikleri vardır. Basit ve metin reklamlardan çok daha ilgi çekici görsel mesajlar oluşturmanızı sağlar.
Google Görüntülü Reklam Ağı Kampanyası Nedir?
Google görüntülü reklam ağı kampanyası, hedef kitlenizin ziyaret ettiği web sitelerinde, haber sitelerinde, uygulamalarda ve videolarda görsel olarak çeşitli reklamlar sunan bir kampanyadır. Bu reklamların, tüm dünyadaki online kullanıcıların %90’ından fazlasına ulaşma ve iki milyondan fazla web sitesi ve uygulamalar gibi ortama sahip olan Google Görüntülü Reklam Ağı’nda gösterilme avantajı vardır.
Google Görüntülü Reklam Ağı Kampanyası Nasıl Oluşturulur?
Google görüntülü reklam kampanyanızı oluşturmak için gerekli olan süreç detaylı olarak aşağıdaki adımlarda açıklanmıştır:
1. Google Görüntülü Reklam Ağı Kampanyası Başlatma
Öncelikle Google Ads hesabınıza giriş yapın ve ardından panelin ana sayfasındaki + Yeni kampanya üzerine tıklayın.
2. Hedef Seçimi
Kampanyayı başlatırken aşağıdaki hedeflerden birini seçin ve devam edin.
3. Kampanya Türü Seçimi
Hedefinizi seçtikten sonra Görüntülü Reklam Ağı’nı seçerek ilerleyin.
4. Kampanya Adı
Google Ads bu alana default olarak bir kampanya adı oluşturur. Hesabınızda hangi kampanyanın ne ile ilgili olduğunu hemen anlayabilmek için buraya kampanyanızın içeriğini anlatan bir ad girebilirsiniz.
5. Google Görüntülü Reklam Ağı Kampanya Ayarları
Kampanya ayarları, reklamlarınızın görünmesini istediğiniz yerleri ve dilleri seçmenizi sağlar.
Konumlar
Görüntülü reklamlarınızı hedeflediğiniz konumlarda yayınlayabilirsiniz. İsterseniz sadece Türkiye seçebilir, isterseniz tüm ülkeleri işaretleyebilir, isterseniz belirli ülkeler ayarlayabilir ya da belirli konumları reklamlarınızın gösterilmemesi için hariç tutabilirsiniz.
Diller
Konum hedeflemesi gibi dil hedeflemesi de yapabilirsiniz. Hedeflediğiniz dil kullanıcının ayarlarındaki dil ile eşleşecektir.
Diğer ayarlar
Varsayılan konum ve dil ayarlarının yanı sıra, kampanya ayarları bölümünde değiştirebileceğiniz başka ayarlar da bulunmaktadır.
Konum ve dil ayarlarını düzenledikten sonra bu ayarların hemen altında bulunan ‘Diğer ayarlar’ bölümünden kampanyanızla ilgili çeşitli düzenlemeler yapabilirsiniz.
Reklam rotasyonu: Reklam rotasyonu, diğer reklamlara göre farklı reklam mesajlarının ne sıklıkta görüneceğini kontrol eder. Bu ayar default olarak, daha iyi performans gösteren ya da dönüşüm alması beklenen reklamları optimize edecek şekilde ayarlanmıştır. Google size bu ayarı seçili bırakmanızı önerir.
Reklam zaman planlaması: Reklam zaman planlaması, reklamlarınızın gün ve saat olarak ne zaman yayınlanacağını belirler. Bu ayar default olarak, reklamlarınızın her zaman yayınlanacağı şekilde ayarlıdır. İsterseniz gün ve saat seçeneklerinden reklamlarınızın gösterim zamanına sınırlama getirebilirsiniz.
Cihazlar: Cihaz ayarları, cihazlar için özel hedefleme yapmanızı sağlar. Cihaz türüne, işletim sistemine, cihaz modeline ve ağa göre seçim yapma seçeneğiniz vardır.
Google Görüntülü Reklam Ağı’ndaki bazı reklamlar cihazlardaki farklı ekran boyutları nedeniyle gösterimi değişebilir. Bu yüzden mobil için oluşturduğunuz kampanyaları sadece mobilde göstermek isteyebilirsiniz. Cihaz türü seçimi yapabildiğiniz gibi işletim sistemi, cihaz modeli ve ağ gibi ayarlarda da düzenlemeler yapabilirsiniz. Bu düzenlemeleri yapmak için ‘Cihazlar için spesifik hedeflemeyi ayarla’ seçeneğini işaretlemelisiniz.
Kampanya URL seçenekleri: Özel bir kampanyanın trafik durumunu kontrol etmek için üçüncü bir tarafla paylaşmak ya da farklı bir analiz programında incelemek istediğinizde URL düzenlemesi yapmanız gerekir.
Yukarıdaki alanlardan ‘İzleme şablonu’ kullanıcıların reklama tıkladığında gideceği URL’dir. ‘Nihai URL son eki’ URL’in sonuna ekleyeceğiniz bilgidir. ‘Özel parametreler’ izleme şablonunuzun veya nihai URL’nizin URL’sine ekleyebeileceğiniz bir izleme yöntemidir.
Dinamik reklamlar: Dinamik reklamlar, kullanıcıların web sitenizdeki hareketlerine göre kişiye özel içerik göstermenizi sağlar. Bunun için ürünlerinizin ve çeşitli özelliklerinin düzenlenmiş bir tablosu olan bir veri akışı girmeniz gerekir. Dinamik reklamlar, ürün veri feed’inizi Google’a yükler ve her kullanıcıya mümkün olan en iyi ürün seçimini sağlar.
Başlangıç ve bitiş tarihleri: Bu ayarda default olan kampanyalarınızın süresiz olarak yayınlanmasıdır ve bitiş tarihi yoktur. Eğer sınırlı süreli bir indirimin reklamını yapıyorsanız, indirimin sona ereceği zamana bitiş tarihi koymak isteyebilirsiniz.
Dönüşümler: Raporunuza dahil etmek istediğiniz dönüşümleri buradan ayarlayabilirsiniz.
İçerik hariç tutma: Bu ayardan, reklamlarınızın markanızla uyuşmayan web sitelerinde gösterilmesini önlemek için içerik seçimi yapılır. Bu içeriğe sahip sitelerde reklamınız çıkmayacaktır.
6. Bütçe ve Teklif Verme
Bütçe
Kampanyanız için her gün harcayabileceğiniz tutarı bu alana yazmanız gerekir. Bu tutarı istediğiniz zaman değiştirebilirsiniz
Teklif Verme
Kampanyanız için teklif verebileceğiniz farklı seçenekler bulunur. Bunların arasından yapacağınız seçim kampanyanızı büyük ölçüde etkileyecektir. Google size kampanya hedefinize bağlı olarak teklif stratejisi önerir. Bu öneriyi ve diğer tüm seçenekleri düşünüp karar vermeniz gerekir. Teklif stratejilerini etkili bir şekilde kullanmak için ne olduğunu anlamanız ve seçenekleri doğru analiz etmeniz çok önemlidir. Seçtiğiniz teklif stratejisi, bütçenizin nasıl harcanacağını belirleyecektir.
7. Hedefleme
Görüntülü reklamlarınızı nereye yerleştirmek istediğinize karar vermelisiniz. Sadece sizin istediğiniz yerde gösterilmelerini sağlamak için hedefleme stratejileri uygulamanız gerekir.
Hedefleme kısmında ‘Kişiler’ ve ‘İçerik’ olmak üzere iki temel kategori bulunur. Kişiler kategorisinde ‘Kitle Segmentleri’ ve ‘Demografi’ bulunurken İçerik kategorisinde ‘Anahtar kelimeler’, ‘Konular’ ve ‘Yerleşimler’ bulunur.
Kişiler
Kitle Segmentleri: Sol taraftan seçeceğiniz kitle segmenti sağ tarafta çıkacaktır.
Demografi: Cinsiyet, yaş, ebeveynlik durumu ve hane gelirine göre hedef kitlenizi belirleyin.
İçerik
İçerik hedefleme, sayfanın içeriğine göre web sitelerini hedefler. Bu hedeflemedeki amaç reklamlarınızı kimin göreceği değil reklamlarınızın nerede görüneceğidir.
Anahtar kelimeler: Ürünlerinizi anlatmaya yardımcı olacak anahtar kelimeleri aşağıdaki alana belirtildiği gibi yazın. Daha fazla anahtar kelimeye ihtiyacınız olursa sağ taraftaki alandan fikir alın. Google, içeriğinde aynı anahtar kelimeleri kullanan web sitelerinde reklamınızı gösterecektir.
Konular: Reklamlarınızı göstermek istediğiniz web sitelerinin konularını seçin. Sol taraftan seçeceğiniz konular sağ tarafta çıkacaktır. Konu hedefleme, daha spesifik bir kitleye ulaşmanızı sağlayacaktır.
Yerleşimler: Reklamlarınızı göstermek istediğiniz, hedef kitlenize göre ve markanızla uyumlu belirli web sitelerini, YouTube kanallarını ve Uygulamaları seçin.
Optimize hedefleme
Optimize hedefleme, mevcut hedef kitlenizdeki dönüşüm sağlayan kullanıcıların davranışlarıyla eşleşen, hedef kitlenizin dışındaki kişileri bulur.
8. Reklam Oluşturma
Reklam oluştururken default olarak duyarlı görüntülü reklam türü seçilidir. Bu reklam türü ile resimler, başlıklar, logolar, videolar ve açıklamalar yükleyebilirsiniz. Web siteleri, uygulamalar, YouTube ve Gmail için reklam kombinasyonları otomatik olarak oluşturulur.
- Öncelikle URL ve işletme bilgilerinizi doldurun.
- Resimlerinizi yükleyin.
Google’ın resim kuralı:
15 resim ekleyebilirsiniz ve maksimum dosya boyutu 5120 KB’tır.
Yatay resim (1,91:1)
Önerilen boyut: 1200 x 628
Minimum boyut: 600 x 314
Kare (1:1)
Önerilen boyut: 1200 x 1200
Minimum boyut: 300 x 300
Dikey (9:16)
Önerilen boyut: 900 x 1600
Minimum boyut: 600 x 1067
Burada ‘Yükle’ butonuna basarak bilgisayarınızdan yeni resim yükleyebilir, ‘Öğe kitaplığı’ üzerinden daha önce yüklediğiniz görsellere ulaşabilir, ‘Web sitesi ve sosyal medya’ seçeneğinden web siteniz ya da sosyal medyanızdaki uygun görselleri kullanabilir ve ‘Ücretsiz stok resimler’ kısmından ürünlerinizle ilgili ücretsiz görsellere ulaşabilirsiniz.
- Logo yükleyin.
- İsterseniz video yükleyebilirsiniz.
- Başlık, Uzun Başlık ve Açıklamalar ekleyin.
Başlıklar: Kısa bir alandır ve en fazla 30 karakterden oluşur. En fazla 5 başlık girebilirsiniz.
Uzun başlık: Ürünler hakkında daha fazla ayrıntı yazmanızı sağlar ve en fazla 90 karakter kullanabilirsiniz. Sadece bir tane uzun başlık yazılır.
Açıklamalar: En fazla 5 açıklama girebilirsiniz ve başlıkla birlikte gösterilir.
9. Kampanyayı Yayınlama
Google görüntülü reklam kampanyası oluşturma sürecindeki son adım kampanyayı inceleme adımıdır. Bu adımda yaptığınız tüm ayarlar özet olarak karşınıza çıkar. Tüm ayarları kontrol edin ve ardından ‘Kampanyayı yayınla’yı tıklayın.
Sonuç
Yukarıdaki bilgiler size Google görüntülü reklam kampanyalarının ne olduğunu, hedefleme gruplarını, kampanya oluşturma adımlarını ve görüntülü reklam ile ilgili farklı ayarları anlatır. Bu bilgileri kullanarak kampanyanızı ayarladıktan sonra tüm verileri takip edin ve performansı artırmak için sürekli düzenlemeler yapın.