SEO, İngilizce karşılığı Search Engine Optimization (Arama Motoru Optimizasyonu) olan kelimelerin kısaltmasıdır. Google, Yahoo ve Bing gibi arama motorlarında organik olarak (ücretsiz) trafik sağlamak için yapılan işlemlerdir.
SEO, web sitesinin arama sonuçlarında üst sıralara gelmesi için özel anahtar kelimelerle geliştirilmesidir.
Google’da bir şey araştırırken aşağıdaki gibi arama sonuçları karşınıza çıkar:
Bunlardan kırmızı ile işaretli olanlar organik sonuçlardır. Birkaç paralı sonuçtan sonra organikler listelenir.
Arama sayfalarında ilk sayfada çıkmak, trafiğin ve satışların artmasını sağlar.
İnternet aramalarının müşteri yaşam döngüsünde önemli bir yeri vardır. Müşterilerin çoğu ürün, hizmet ya da markaya ulaşmak için arama motorlarını kullanır. Satın alma işlemlerini aramalar sonucunda gerçekleştirir. Satın alma işlemi yapmasa bile aramalarına devam eder.
SEO ile arama motorlarına güvenilir, kaliteli içeriğe sahip, dışarıdan insanların link verdiği bir site olduğunuzu ispat etmeniz gerekir. Bu şekilde arama motorlarının sitenizin ne ile ilgili olduğunu ve ne sattığınızı daha iyi anlamasını sağlarsınız.
İyi seviyede planlanan SEO çalışmaları ürünlerinizin kolayca bulunmasını sağlar. Satın alma işlemi gerçekleşmese kullanıcılar sitenizi ya da ürünlerinizi tanır.
Arama motorları herhangi bir sayfayı bulamadığında crawl edemez. Crawl edemediğinde indexleyemez. Eğer bir sayfa indexlenmezse google sıralamasına giremez.
Arama sayfalarında sitenizin üst sıralarda çıkmasını sağlayan en temel SEO çalışmaları nelerdir?
1. SEO İçin Anahtar Kelimelerin Seçilmesi
Organik aramalardaki performansı artırmada en önemli ve yapılması gereken ilk madde içeriğe uygun doğru anahtar kelimelerin belirlenmesidir.
Doğru anahtar kelimeler belirlendikten sonra doğru yerlere eklenmesi gerekir. Ürün sayfaları, ana sayfa, kategori sayfaları gibi sayfalara seçilecek anahtar kelimeler birbirinden farklı olabilir.
Anahtar kelimeler nerede olmalı?
- Title
- Meta description
- H1
- Alt başlıklarda
- URL
Anahtar kelimeler neye göre belirlenmeli?
Arama hacmi
Arama hacmi, aylık olarak belirli arama terimlerinin kaç kullanıcının aradığını gösterir. Yüksek arama hacmi olan kelimeler daha fazla trafik getirir ve satış sağlar.
En çok aranan kelimelere ve kelime gruplarına Google Keyword Planner kullanarak ulaşabilirsiniz. Daha çok paralı aramalar için kullanılsa da trend olan kelimeler ile ilgili fikir verebilir.
Düşük oranda rekabet
Arama hacminden daha önemli olan rekabettir. Bazı kelimelerde üst sıralara çıkmak rekabetten dolayı imkansız olabilir. Bu yüzden yüksek arama hacmi ve düşük rekabette olan kelimelerin seçilmesi gerekir.
Ürün ya da hizmetle olan ilgisi
Bulduğunuz arama hacmi yüksek kelimeler eğer ürününüz ya da yaptığınız işle ilgisi yoksa kullanmamanız gerekir.
Amazon ve Google
Kullanıcıların Amazon’da satın almak istediği ürünleri araştırırken kullandıkları kelimeler, anahtar kelime listesine eklenebilir. Amazon’un arama kutusuna aşağıdaki gibi kelime yazıldığında çıkan önerileri listenize ekleyebilirsiniz.
Yukarıdaki işlemi tüm ürünler için tek tek yapmak uzun zaman alacağından Amazon Keyword Tool u kullanabilirsiniz. Burada gerekli filtrelemeleri yaparak istediğiniz kelimeleri listeleyerek indirebilirsiniz. Günde iki kez ücretsiz kullanımı bulunuyor.
Amazon üzerinden yapılan aramaları Google ile de deneyebilirsiniz. Google ın arama kutusunda otomatik tamamlama özelliğinden ve sayfanın altında çıkardığı ilgili kelimelerden yararlanabilirsiniz.
Dolap yazıldığında Google’ın çıkardığı öneriler
2. Title Kullanmak
Kullanıcılar arama motoruna ilgilendikleri kelimeleri yazınca çıkan sonuçlarda sayfaya dair ilk okudukları yazı başlıklar olur.
Yukarıdaki örnekte “beyaz pantolon” yazıldığında çıkan sonuçlarda ilk dikkat çeken kırmızı ile işaretlenen başlıklar.
Title lar sadece arama sonuçlarında gelmez. Tarayıcı sekmesinde ve sosyal medya paylaşımlarında da karşımıza çıkar.
Avansas sitesinin tarayıcı sekmesinde Title görünümü
Sephora‘nın sosyal medya paylaşımında Title görünümü
Title larda çok fazla karakter kullanmak title rın kesilmesine sebep olur. Karakter sayısının 50-60 olması idealdir.
Yukarıdaki Teknosa örneğinde title çok uzun olduğu için “…” üç noktayla kesilmiş.
Title kullanırken öncelikli anahtar kelimelerin mutlaka title içerisinde bulunması gerekir. Bunun hem sıralamaya hem de tıklanma oranına olumlu katkısı olur.
Marka isminin bilinirliğini arttırmak ya da markanın gücünden yararlanmak için title ın sonuna marka isminin eklenmesi gerekir.
Yukarıdaki Koçtaş örneği bize basit olarak title yapısını gösteriyor.
Sitedeki her sayfanın kendine ait title ı olması gerekir. Bunu kolay bir şekilde yapmanın yolu ürünlerin ismini title olarak kullanmaktır.
Başlığınızın arama sonuçlarında nasıl çıktığını Moz ile test edebilirsiniz.
3. Meta Description Kullanmak
Meta description, 150 karakteri geçmeyen sayfanın içeriği ile ilgili kısaca bilgi veren açıklamalardır. Meta descriptionlar sayfanın neyle ilgili olduğunu anlatan kısa bir özet sunar.
Meta descriptionlar teknik olarak arama motorlarındaki sıralamayı etkilemez. Fakat, kullanıcıların meta descriptionları okuyarak sayfa içerisinde aradıkları bilginin olup olmadığını anlaması gerekir.
Meta descriptionlar sayfanın içeriği ile uyumlu olmalı ve mutlaka CTA içermelidir. Her sayfanın kendine ait açıklaması olması gerekir. Ana sayfa ve kategori sayfaları sayfanın içeriğine ve ürünlerine uygun olarak yazılmalıdır.
Trendyol, her kategori sayfası için ürünle ilgili açıklamalarda bulunup kullanıcılar sayfayla ilgili kısa bilgiler veriyor.
Ürün sayfalarında firmalar genellikle meta description için ürünün açıklamasını kullanır. Ayrıca kullanıcıya fayda sağlayacak fırsatlar da yazılabilir. Ücretsiz kargo, taksit imkanları, %20 indirimli gibi mesajlarla kullanıcının dikkatini çeken ifadeler kullanılabilir.
4. Crawl Edilmemesi Gereken Sayfaların Düzenlenmesi
Ödeme sayfası, teşekkür sayfası, iletişim, gizlilik gibi sayfaların Google tarafından crawl edilmemesi ve indexlenmemesi gerekir. Robots.txt dosyasına “disallow” eklenerek bu sayfaların crawl edilmemesi sağlanır.
Google Search Console kullanarak Robots.txt dosyasında disallow sayfaları kontrol edebilirsiniz.
5. Breadcrumb Kullanımı
Breadcrumb kullanımı hem kullanıcılar hem de arama motorları robotları için gereklidir.
Kullanıcılar için faydası:
Kullanıcılar sitede dolaşırken site içerisinde nerede olduklarını anlayabilir ve kategoriler arasında rahatça dolaşabilir.
Arama motorları için faydası:
Arama motorlarının site yapısı ve ilgili sayfaları daha iyi anlamasını sağlar.
Sephora, breadcrumb ile alt kategorinin bağlı olduğu tüm kategorileri gösteriyor.
6. SEO Uyumlu İçerik
E-ticaret sitelerinde kaliteli içerik bulunması organik büyüme için gereklidir. Her sayfada en az 250 kelime olması, yeterli sayıda anahtar kelime olması ve aynı içeriklerin olmaması gerekir.
7. Stoğu Biten Ürünler
Ürün ya da kategori sayfalarında stoğu tükenmiş ürünleriniz bulunabilir. Bu sayfalara gelen kullanıcıları doğru bir şekilde yönlendirmek gerekir.
Ürünün tekrar stoğa geleceği durumlarda, ürüne tükenmiştir ve yakında tekrar stoğu gelecektir bilgisi eklenip benzer ürün ya da kategori linkleri eklenmeli. Eğer ürünün stoğu gelmeyecekse bu sayfanın, benzer ürün ya da kategori sayfasına yönlendirmesi yapılmalı.
Porland, stoğu biten ürünlerin sayfasını kapatmayarak ürün tekrar geldiğinde bilgi vermek için Haber Ver butonunu eklemiş.
8. SEO Uyumlu URL Yapısı
URL yapısının hem kullanıcılar hem de arama motorları için doğru bir şekilde düzenlenmesi gerekir.
SEO Uyumlu URL Nasıl Olmalıdır:
- Anahtar kelime içermeli
- Okunması kolay olmalı
- Basit ve kısa olmalı
- Kategori yapısına göre düzenlenmeli
Yukarıdaki Porland örneğinde ürüne ait URL kategorilerine göre düzenlenerek SEO ile uyumlu URL yapısı oluşturulmuş.
11. Ürün Sayfalarında Yorumların Bulunması
Ürün sayfalarında yorumların ve puanlamanın bulunması hem müşterilerin ürünle ilgili bilgi sahibi olmasını sağlar. Hem de sayfanın, farklı anahtar kelimelerin bulunduğu kaliteli içerikle organik gelişimine katkıda bulunur.
12. Sitenin Hızı
Sitenin yüklenme süresi kullanıcı deneyimi ve organik sıralama için oldukça önemlidir. Eğer sitenin yüklenmesi uzun zaman alıyorsa kullanıcılar siteyi terk edip başka siteden alışveriş yapmak isteyecektir.
Sitedeki yavaşlık arama motorları tarafından anlaşıldığında ise site kalitesinin düşük olduğu düşünülerek organik aramayı olumsuz etkiler.
Buradan sitenizin hızını test edip çıkan önerilere göre geliştirme sağlayabilirsiniz.
13. Mobil Uyum
Buradan sitenizin mobil uyumunu test edebilirsiniz. Test sonucunda çıkan önerilere göre gerekli değişiklikleri yapabilirsiniz.
14. Canonical Etiketlerin Eklenmesi
Canonical etiketi, arama motorlarına aynı içeriğe sahip olan sayfalardan öncelikli olarak hangisinin gösterileceğini anlatır.
Filtrelenebilir sayfalar ve boyut, renk, fiyat değişkenlerine bağlı arama sonuçlarında aynı sayfaya giden linklere canonical etiket yerleştirilmelidir.
Canonical etiket iki head etiketi (<head> ile </head>) arasında aşağıdaki formatta yer almalıdır:
<link rel=”canonical” href=”/ilgili sayfa/”/>
Yukarıdaki örnekte Hepsiburada, https://www.hepsiburada.com/ ana sayfasına canonical etiketi eklemiş.
15. SEO Başarısını Ölçme
Sitenizin organik trafiğini takip etmek ve ölçümlemek için Google Analytics ve Google Search Console araçlarının kurulumu yapılmalıdır.
Google Analytics ile sitenin organik trafiğine dair kapsamlı analizler yapabilirsiniz. SEO ile ilgili yaptığınız çalışmaların sonucunu tarih bazlı organik trafikten kontrol edebilirsiniz.
Google Search Console kullanarak sitenin organik aramalarına, arama trafiğine, index ve crawl bilgilerine ulaşabilir, site haritanızı (site map) kaydedebilirsiniz.
SONUÇ
Dijital pazarlama ile sitenize trafik sağlamanın birçok yolu olsa da SEO içlerinde en güvenilir ve sonuç almanın kolay olduğu yöntemdir. Ücretsiz olarak yukarıdaki SEO geliştirmelerini yaparak sitenize düzenli olarak trafik sağlayabilir buna bağlı olarak satışlarınızı arttırabilirsiniz. Yapılan geliştirmelerin sonuçlarını almak biraz zaman alsa da Google sitenizin neyle ilgili olduğunu anladığında doğru aramalara eşleştirme yapması kolaylaşacaktır.
4 yorumlar
merhaba, seo için güzel paylaşım, teşekkürler.
Merhaba, begendiginize sevindim, tesekkurler.
H1 ve title’larin SEO icin onemli oldugunu bilmiyordum. Teskkurler.
Tesekkurler
Yorumlar kapalı.