Dropshipping kelime olarak “direkt nakliye” anlamına gelir. Ürünleri envanter olmadan online satmanın hızlı bir yolunu sunan stoksuz satış modeli olduğunu söyleyebiliriz. Bu model uygun bir şekilde kullanıldığında e-ticarette oldukça güçlü bir araçtır. Dropshipping, düşük başlangıç maliyetleri ve kurulum kolaylığı nedeniyle çok az riskle kârlı satışlar yapabilecek e-ticaret firmaları için popüler ve kullanışlı bir iş modelidir. Başlaması kolaydır ve neredeyse sıfır başlangıç maliyeti gerektirir.
Dropshipping Nedir?
Dropshipping, siparişlerin stok tutmadan karşılandığı ve herhangi bir kargo sorumluluğu olmayan bir iş modelidir. Ürünler üçüncü taraf olan bir tedarikçiden satın alınır ve doğrudan müşteriye gönderilmesi sağlanır. Satıcı sadece bir satış işlemi olduğunda o satışa dair ürünün ücretini tedarikçiye öder.
Dropshipping modelini kullanmayı müşterilerin sitenizi ziyaret edip sipariş verdiği bir vitrin gibi düşünebilirsiniz. Müşteri sipariş verdiğinde siz ücreti müşteriden alır tedarikçi de sizden ücret alır. Fiziksel olarak ürünlerle uğraşmazsınız.
Dropshipping Nasıl Çalışır?
Dropshipping aşağıdaki adımlarla gerçekleşir:
- Müşteri sitenizden sipariş verir.
- Sipariş tedarikçiye yönlendirilir.
- Tedarikçi müşterinin siparişini hazırlar.
- Tedarikçi siparişi müşteriye gönderir.
Dropshipping modelinde yönetilmesi gereken fiziksel bir envanter yoktur. Herhangi bir satın alma işleminde satıcı siparişi işler, bu siparişi üçüncü taraf olan tedarikçiye yönlendirir, tedarikçi siparişi hazırlar ve müşteriye gönderir. Satıcı ürününü üretmekten, saklamaktan ve gönderiminden sorumlu değildir.
Dropshipping Avantajları Nelerdir?
Dropshipping modelini kullanmak, uzun bir başlama prosesi ya da çok fazla yatırım gerektirmediği için oldukça kolaydır. Riski düşük olduğu için esnekliği daha fazladır.
Bu modelin tüm faydalarına aşağıdaki maddelerden ulaşabilirsiniz:
1. Düşük Maliyet
Dropshipping avantajlarından en önemlisi işe başlarken fazla bir sermayeye ihtiyaç duymamanız. Bu modelde müşteriler sipariş vermedikçe ürün satın almak zorunda değilsiniz. Yani dropshipping stratejisini benimseyen işletmelerin ürün stoklama ya da ürünleri depolayacak bir yer için sermaye yatırımı yapmasına gerek yoktur.
2. Kolay Başlangıç
Fiziksel olarak ürünlerle uğraşmadığınız zaman online satış yapmak oldukça kolaydır. Depo yönetimi, siparişlerin paketlenmesi, envanterin muhasebesel takibi, iadeler ve satın alma işlemlerini düşünmek zorunda kalmazsınız. Örneğin ürünleri depolayacak bir depoya ya da işlerinize yardımcı olacak bir ekibe ihtiyacınız yok. İhtiyacınız olan sadece bazı temel bilgiler ve doğru araçlarla kaynaklara sahip olmak.
3. Düşük Gider
Online satış yaparken her zaman bir maliyet ortaya çıkar. Kargolama, depolama, stok yönetimi, işçilik maliyetleri, toplama ve paketleme gibi işlemler e-ticaret masraflarını artırır. Dropshipping ile çalışırken depo ya da ürün maliyeti olmayacağı için aylık giderler oldukça düşük olacaktır. Yapacağınız harcamalar firmanıza reklam için ayıracağınız bütçe olabilir. Firmanızı büyütseniz de maliyetleriniz hep düşük kalacaktır.
4. Esnek Lokasyon
Internet bağlantısı olduğu sürece iş akışı her yerden takip edilebilir. Tedarikçiler ve müşterilerle kolayca iletişim kurabildiğiniz sürece işinizi yürütebilir ve yönetebilirsiniz.
5. Ürün Çeşitliliği
Kendi envanterinizi oluşturmak için yatırım yapmanız gerekmediğinden müşterilerinize farklı ürün seçenekleri sunabilirsiniz. Google Trends ile trendleri takip edebilir ve sitenize hızla yeni ürünler ekleyebilirsiniz. Yeni ürün sipariş etmek veya stokları eritme zorunluluğu olmadan ürün seçeneklerinizi değiştirebilirsiniz.
6. Kolay Test Etme
Yeni bir ürün grubunu denemek istediğinizde kolaylıkla test edebilirsiniz. Ürün iyi satılmasa bile, kolaylıkla daha çok satan bir ürüne geçebilirsiniz
Dropshipping Dezavantajları Nelerdir?
Yukarıdaki avantajlarla dropshipping cazip bir iş modeli gibi görünse de dezavantajları da bulunmaktadır.
Aşağıdaki maddelerden bu modelin dezavantajlarını inceleyebilirsiniz:
1. Düşük Kâr Marjı
Düşük marj, oldukça rekabetçi bir dropshippingle çalışmanın en büyük dezavantajıdır. Bu modele başlamak çok kolay olduğu ve düşük giderleri bulunduğu için birçok rakip firma da bu modeli kullanacak ve ürünleri en düşük fiyatla satacaktır. İşi başlatmak için çok az yatırım yaptıklarından ufak marjlarla çalışmayı sorun etmezler. Rekabet ortamında siz de fiyatlarınızı düşürmek zorunda kalacaksınız.
2. Envanter Sorunu
Ürünlerinizi stoklayarak depoladığınız zaman hangi ürünün stokta olduğunu ya da olmadığını kolayca takip edebilirsiniz. Fakat aynı zamanda farklı depolar ve tedarikçiler kullandığınızda envanter günlük olarak değişecektir. Bu da ihtiyacınız olduğunda ürünlerin mevcut olup olmadığını tahmin etmeyi zorlaştıracaktır.
3. Kargo Sorunu
Dropshipping, modeli gereği farklı tedarikçilerle çalışacağınız için ürünlerin çıkışı farklı tedarikçilerden yapılacaktır. Bu da kargoyu karmaşık hale getirecek. Örneğin bir müşterinizin bir siparişinde dört farklı ürün bulunuyorsa bu ürünler farklı tedarikçilerden temin edilebilir. Bu da demek oluyor ki her ürün için kargo ücreti ödenecek. Müşteri tek siparişlik kargo ücreti ödeyeceği için kargo giderinin büyük oranı sizin tarafınızdan karşılanacak.
4. Dropshipping Tedarikçi Hataları
Birçok tedarikçiyle çalışacağınız için hepsinin yapacağı hatalardan siz sorumlu olacaksınız. Tedarikçilerinizin sorun yaşaması durumunda her şeyi doğru yapıyor olsanız bile sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Hatadan dolayı müşterilerden özür dilemek ve hatayı telafi etmek sorumluluklarınız arasında olmalı.
Sonuç
Dropshipping bazı avantajlara ve dezavantajlara sahip olup başarılı bir e-ticaret işi için mükemmel ve stressiz bir model olduğu söylenemez. Bu işte uzmanlaşmak zaman, dikkatli araştırma ve planlama gerektirir. Doğru tedarikçileri ve doğru ürünleri seçip dikkatli planlama ve verimli bir çalışmayla kâr eden başarılı bir iş kurabilirsiniz. Tedarikçileri bulup her şeyi ayarladıktan sonra, yalnızca online kataloğunuzu yönetmekten ve kusursuz deneyim sunmaktan sorumlu olursunuz. İşletmenizi tanıtmaya ve kusursuz müşteri deneyimi sunmaya ne kadar odaklanırsanız o kadar ilerlersiniz.