E-ticarette sepet terk etme kaçınılmazdır. Müşterileriniz web sitenizde nerdeyse satın alma aşamasına gelse de %50’sinden fazlası dolu sepetini terk eder. Tüm e-ticaret siteleri için büyüklüğü ne olursa olsun sepet terk etme büyük bir sorundur. En mükemmel web sitelerinde bile her gün sepette bırakılan ürünler olur.
Sepet Terk Etme Nedir?
Sepet terk etme, alışveriş sepetine ürün ekleyen müşterilerin satın alma işlemini tamamlamadan sepetten ayrılmasıdır. Alışveriş sepetine giren ancak satın alınmayan herhangi bir ürün, alışveriş yapan kişi tarafından terk edilmiş olarak kabul edilir.
Sepet terk etme, e-ticaret sitenizde daha az satışa sebep olacaktır. Bunu önlemenin yolu müşterilerin alışveriş sepetlerini neden terk ettiklerini saptamak, çözüm yolu bulmak ve dönüşümleri artırmaya odaklanmaktır.
Sepet Terk Etme Oranı Nasıl Hesaplanır?
Sepet terk etme oranı, müşterilerin ödeme işlemini tamamlamadan önce terk ettikleri alışveriş sepetlerinin yüzdesidir. Sepet terk etme oranını hesaplamak için, tamamlanan sipariş sayısı alışveriş sepetlerinin toplam sayısına bölünür. Bu sayı 1’den çıkarılır ve 100 ile çarpılır.
Sepet Terk Etme Oranı = [1 – (Tamamlanan sipariş sayısı / Sepete ekleme sayısı)] * 100
Örnek:
Oluşturulmuş Sepet Sayısı: 250
Tamamlanmış Sipariş Sayısı: 50
Sepet Terk Etme Oranı:
50 / 250 = 0,2
1 – 0,2 = 0,8
0,8 * 100 = 80
E-ticaret siteleri için sepet terk etme oranı, dönüşüm oranını etkileyen önemli bir unsurdur. Sepet terk etme oranının yüksek olması site içerisinde bir sorun olduğunu gösterir. Alışveriş sepetini terk etme oranının azaltılması daha fazla satış sağlar; bu nedenle ödeme sürecini optimize etmek, e-ticaret sitelerinin odak noktasıdır.
Sepet Terk Etme Nedenleri
Alışveriş sepetinin terk edilmesinin başlıca sebepleri web tasarım hataları, ödeme süreci karmaşıklığı ve sitenin çok yavaş olmasıdır. Sepet terk etme tamamen önlenemez fakat genel sebepleri bilinirse geliştirmeler yaparak azaltılabilir.
Alışveriş sepetini terk etmenin en önemli 9 nedeni şunlardır:
1. Ödeme İşlemlerinin Uzun Sürmesi
2. Beklenmedik Kargo Ücretleri
3. Zorunlu Üyelik
4. Güvenlik Sorunu
5. Tüm Ödeme Seçeneklerinin Bulunmaması
6. İade Şartlarının Belirtilmemesi
7. Teslimat Tarihinin Gösterilmemesi
8. Yavaş Site
9. İndirim ya da Kupon Kodu Bulunmaması
Sepet Terk Etme Oranı Nasıl İyileştirilir?
Alışveriş sepetini terk etmeyi azaltmak ve e-ticaret sitenizdeki satışları artırmak için ödeme sürecinizi optimize etmenin 16 yolunu inceleyin:
1. Tüm Ücretlerin Gösterilmesi
Müşteriler alışverişini tamamlamak üzereyken ortaya çıkan beklenmedik kargo ücretleri, müşterinin satın almayı yeniden düşünmesine neden olur. Sonradan eklenen maliyetler müşterinin alışverişine devam etme olasılığını azaltır.
Kargo, nakliye, montaj, vergi vb. ekstra ücretlerin ödeme yaparken değil öncesinde gösterilmesi gerekir. Bu tür ücretlerin ödeme sürecinin son aşamasına kadar gizlenmesi müşterilerde kandırılma duygusu oluşturur. Müşterileri kızdırmamak ve sitenize olan güvenlerini kaybetmemeleri için tüm maliyetleri ödeme sürecinin en başında göstermelisiniz.
Bauhaus sepet sayfasında tüm ücretleri gösteriyor.
2. Ödeme Prosesi Aşamalarının Gösterilmesi
Ödeme aşamasını tamamlamaya çalışan müşterilere hangi aşamada olduğunu ve satın alma işleminin tamamlanmasına ne kadar kaldığını göstermek süreci hızlandıracaktır.
Bernardo, satın alma sürecinde kalan adımları beyaz bırakarak göstermiş.
3. Ödeme Prosesi Aşamalarında Ürünlerin Fotoğraflarını Göstermek
Müşterilere ödemeyi tamamlayana kadar olan tüm aşamalarda ürünlerin fotoğraflarını göstermek ne aldıklarını hatırlamalarına yardımcı olur. Ödemeyi tamamlamak üzereyken sepete gitme zahmetinden kurtarır.
Sephora, tüm ödeme süreci aşamalarında müşterilere açıkça ne satın aldıklarını gösteriyor.
4. Site Hızının İyileştirilmesi
Ödeme aşamasında adımların çok yavaş ilerlemesi ya da sitenin sürekli yeniden yüklenmeye çalışması gibi sitenin hızına dair aksaklıklar müşterilerde güvensizlik oluşturur. Böyle durumlarda ödemenin yapılıp yapılmadığından emin olamadıkları için siteyi terk ederler.
Web sitesinin hızlı olması müşterilerin ödeme işlemlerinin de hızlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. Sepete ürün eklerken veya sayfalar arasında dolaşırken kullanıcılar sayfanın yüklenmesini beklemezler ve sitedeki ürünleri daha fazla inceleme fırsatı bulurlar.
5. Sepet Düzenleme
Müşteriler ödeme sayfasında tekrar sepet sayfasına gitmek ve sepette ürünün rengi, boyutu ya da miktarında değişiklik yapmak isteyebilirler. Son ödeme aşamasına da gelse müşteriye sepete dönme ve sepeti düzenleme imkanı verilmeli.
6. Üyeliksiz Alışveriş Seçeneğinin Bulunması
Sitenizden ilk defa alışveriş yapacak olan kullanıcılar sitenize üye olmak istemeyebilir. Müşterileriniz kolaylık bekler, işlerini hızlı bir şekilde yapmak ve anında sonuç almak ister. Üyelik oluşturulması için gereken adımlar siparişin tamamlanma sürecini uzatacaktır.
Üyelik formu doldurarak kayıt oluşturmak istemeyen kullanıcılar için ‘Üyeliksiz Alışveriş’ seçeneği sunmalısınız. Potansiyel müşterileri kaçırmak istemiyorsanız onları üyelik oluşturmaya zorlamayın.
Boyner ‘Üye Olmadan Satın Al’ seçeneği ile müşterilerin siparişlerini üye olmadan tamamlama fırsatı veriyor.
7. CTA
Sepet sayfasından ödeme sayfasına geçiş CTA ile sağlanır. CTA oluştururken büyük buton, anlaşılır yazı, dikkat çekici renk ve kolay bulunur konum seçmelisiniz.
English Home‘un sepet sayfasında ödeme aşamasına geçiş için kullanılan Sepeti Onayla butonu kolayca fark ediliyor.
8. Canlı Chat
Müşterilerin alışverişleri sırasında müşteri desteğine sahip olmaları satın alma olasılıklarını artırır. Ödeme sayfasında müşteri ilişkilerine ulaşılacak bir canlı chat bulunması, müşterilerin satın alma işlemini ertelemeden alışverişe dair tüm sorularının cevaplanmasını sağlar.
9. Ödeme Seçenekleri
Müşteriler, satın alma işlemini gerçekleştirirken kendileri için en uygun ödeme metodunu kullanmak ister. Web sitenizde sadece bir tane ya da çok az sayıda ödeme seçeneğinin bulunması potansiyel müşterileri kaybetmenize neden olabilir. Müşterilerinize ne kadar az ödeme seçeneği sunarsanız vazgeçme olasılıkları da o kadar artar. Kredi kartı, havale ve BKM Express gibi çeşitli ödeme seçeneklerinin bulunması müşterilerin tercih edecekleri ödeme yöntemine ulaşmasını sağlayacaktır.
10. İade Şartları
Müşteriler genellikle sepetine ürün ekledikten sonra iade şartlarına ulaşmaya çalışır. Ürünle ilgili problem olursa ürünü kolayca iade etmek ve iade tutarının hesabına yatmasını ister. Bu süreçle ilgili yeterli ve açıkça belirtilmiş bilgilendirmeye ulaşamazsa satın alma işlemini yarıda bırakabilir.
Müşterilerin online alışveriş yaparken ürünleri deneme ya da inceleme fırsatı olmadığı için iade şartlarını açıkça göstermek gerekir. Müşterilerin satın alma işlemini rahat bir şekilde yapabilmeleri için alışveriş sırasında iade politikasından bahsedin.
Kiehl’s ödeme sayfasında kısaca iade şartları bilgisini vermiş.
11. Teslimat Zamanı
Müşteriler satın alacakları ürünlerin ne zaman kargoya verileceğini ve tahmini olarak ne zaman kendisine ulaşacağını bilmek ister. Bu nedenle tahmini gönderim tarihini mümkün olduğunca doğru bir şekilde göstermelisiniz.
Karaca sepet sayfasında teslimat bilgilerini müşterilerine sunuyor.
12. Sitenin Güvenilirliğini Gösterme
Web kullanıcıları, online kredi kartı bilgilerini sağlama konusunda tereddüt yaşar. Ödeme yaparken güvensizlik hissederse kişisel bilgilerini ve ödeme bilgilerini vermek istemeyecektir. Ürünleri sepette bırakıp güvendikleri başka bir siteden alışveriş yapmayı tercih edecektir.
SSL sertifikası, güvenlik ikonları, gizlilik politikası ve güvenli alışveriş bilgilendirmeleri müşterilerin bilmedikleri bir siteye kredi kartı bilgilerini vermesini kolaylaştırır. Ayrıca müşteriler, güven duydukları sitede rahatlıkla yüksek tutarda alışveriş yapacaktır.
13. Sepet Hatırlatma Mailleri
Sepetten vazgeçmeyi azaltmak için önemli iyileştirmeler yapsanız da müşterilerin bir kısmı satın alma işlemi yapmadan önce her zaman sitenizden ayrılacaktır. Müşterileri e-ticaret sitenizden ayrıldıktan sonra yakalamaya çalışmak için onlara sepet hatırlatma mailleri göndererek sepetlerine geri dönmelerini ve siparişlerini tamamlamalarını sağlayabilirsiniz. Bu e-mailler, müşterinin alışveriş sepetine doğrudan bir bağlantı içerir ve genellikle kupon kodları yoluyla satın alma işleminin tamamlanmasını daha da teşvik eder.
14. Ödeme Sürecini Kısaltma
Müşteriler alışverişlerini hızlı ve kolay bir şekilde tamamlamak ister. Çok fazla adımdan ve doldurulması gereken formlardan oluşan karışık bir ödeme süreci müşterileri yorabilir ve daha fazla ilerlemeden siteyi terk edebilirler. Müşterilerden form doldururken sadece gerekli bilgileri isteyin ve ödeme işlemini mümkün olduğunca kolay hale getirin.
15. İndirim Miktarını Gösterme
Ziyaretçiler indirimdeki bir ürünü sepetine eklediğinde indirim ya da kampanya sayesinde ne kadar daha az ödeyeceğini bilmek ister. Ürünün gerçek ve indirimli fiyatını aynı anda sepet sayfasında gösterin ve kazancı belirtin.
16. Kupon Kodu / İndirim Sunma
Müşteriler online sitelerde sürekli indirim bildirimleri ve kampanya haberleriyle karşılaştıkları için alışveriş sırasında indirime ya da kupon koduna rastlamazlarsa başka siteden alışverişe yönelecektir.
Sonuç
E-ticaret sitelerinin hedef kitleleri farklılık gösterse de kullanıcıların alışkanlıkları benzerlik gösterir. Veri analizi çalışmaları ve A/B testleri aracılığıyla ayrılma nedenleri hakkında bilgi toplayabilir ve ardından kullanıcı deneyimini buna göre optimize edebilirsiniz. Ödeme aşamalarının kolaylaştırılması ve adımların azaltılması gibi çözümler tüm kullanıcılara sorunsuz bir alışveriş deneyimi sağlar. Sepeti terk etme oranınızı azaltarak, rekabete karşı şansınızı ve gelirinizi artırabilirsiniz.
2 yorumlar
bnce en önemli sebep kargo ücreti olması
Merhaba,
Evet kargo ücreti sepet terk etmenin başlıca sebeplerinden.
Yorumlar kapalı.